Türkiye'de enflasyon düşüş sürecinde güvenilirlik problemi
Analyzing credibility problem of disinflation policies in Turkey
  1. Tez No: 226130
  2. Yazar: VASIF ABIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA TELATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Credibility, time inconsistency, independence, inflation targeting, transparency, convex Phillipscurve, optimal policy rule, price-output conditional correlation coefficients, variance trade-off, inflation expectations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalısmanın amacı, Türkiye'de enflasyonun düsürülmesi açısından, merkez bankasıpolitikalarının güvenilirliğini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, tez çalısmasındagüvenilirlik konusu ele alınırken, güvenilirlik probleminin zaman tutarsızlık problemidısında farklı nedenlerden kaynaklanabileceği vurgulanmaktadır. Diğer yandan,bağlayıcılık tasıyan optimal politika kuralı, uzun dönem enflasyon-çıktı değiskenliğiniminimize eden politika kuralı olarak tanımlanmaktadır. Tez çalısmasında, güvenilirliğindeğerlendirilmesi için kullanılan modelde iki varsayım yapılmaktadır: birincisi,enflasyon atalet sergilemektedir. Atalet sergileyen enflasyon politika güvenilirliği ileters yönde iliskilidir. ?kincisi, politika rejimi değisikliği üretim ve enflasyonuetkilemektedir. Dolayısıyla politika rejimi değisikliği durumunda çıktı-fiyat iliskisi deetkilenmektedir.Çok değiskenli GARCH yöntemi kullanılarak enflasyon ve büyüme hareketleri arasındavolatilite ödünlenmesi, zamanla değisen enflasyon-büyüme sokları korelasyonkatsayıları, enflasyon belirsizliği ve çıktı değiskenliği tahmin edilmekte ve bu test vetahminlerden hareketle, enflasyonu düsürme politikalarının zamanla değisen enflasyonbüyümesokları korelasyon katsayıları, enflasyon belirsizliği ve çıktı değiskenliğiüzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Çalısmadan elde edilen sonuca göre,TCMB'nın enflasyon hedefleme rejimini benimsemesi enflasyonu düsürme yönündegüvenilirliğini arttırmıstır. TCMB'nın bağımsızlık kazanması ve enflasyon hedeflemerejimini benimsemesi, enflasyon beklentilerindeki ataleti ortadan kaldırarak enflasyonundüsürülmesine katkı sağlamıs ve dolayısıyla ekonomik karar birimlerinin uzun vadelidüsünebilme olanağına kavusmaları nedeniyle reel faaliyetlerin olumlu etkilenmesisonucunu yaratmıstır. Bununla birlikte, TCMB'nın fiyat istikrarının sağlanmasıaçısından bir güvenilirlik problemi ile karsı karsıya kaldığı görülmektedir
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to analyze the credibility of policies of The Central Bank ofTurkey for reducing the inflation rate. For this reason, in this study, it is stressed thatthere are some reasons can cause credibility problem other than time inconsistency. Onthe other hand, optimal policy rule is defined as a policy rule which minimizes long-runinflation-output variability. In the study, the model of assessing credibility is based ontwo assumptions: first, inflation is an inertial process. Inertial inflation is inverselyrelated to the policy credibility. Second, a policy regime change affects output andinflation. Thus output-price relation would change when a policy regime changeoccurred.With the use of multivariate GARCH, the volatility trade-off between inflation andgrowth shocks, time-varying inflation-output correlation coefficients, inflationuncertainty and output volatility will be estimated and thus the effect of disinflationpolicies on time-varying inflation-output correlation coefficients, inflation uncertaintyand output volatility will be evaluated. It is shown then, inflation targeting has increasedthe credibility of The Central Bank of Turkey to reduce inflation to the low levels.Increased credibility eliminated the inertial component in the public?s inflationexpectations and thus contributed to the real side of the economy. The Central Bank ofTurkey, which has gained its independence and adopted inflation targeting regime toattain price stability, succeeded in reducing inflation to the low levels, but failed toattain price stability. So The Central Bank of Turkey faces the credibility problem formaintaining price stability.