Do teachers' subjective beliefs affect Syrian students' educational outcomes in Turkey
Öğretmenlerin öznel görüşleri Türkiye'deki Suriyeli öğrencilerin eğitim performansını etkiliyor mu
- Tez No: 623609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BURCU UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin öznel inançlari / görüşleri, akademik performans, Suriyeli öğrenciler, Türkiye, Teacher's subjective beliefs, academic performance, Syrian students, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Suriye'de çıkan iç savaş nedeniyle, 2011'den bu yana 12 milyon kadar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmış, 450.000'den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Ülkedeki kriz ortamı, Suriyeliler ve onlara kapılarını açan ev sahibi ülkeler üzerinde ciddi derecede yıkıcı sosyal ve ekonomik etkiler yaratmış, yaklaşık 1,5 milyon mülteci çocuk, eğitimden mahrum edilmiştir. Türkiye, halihazırda neredeyse bir milyon kadar okul çağındaki Suriyeli çocuğa ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, mülteci çocukların eğitim sistemine entegrasyonu konusunda üstün gayret göstermektedir. Bu araştırmada Türk Eğitim Sisteminde eğitim gören yabancı özellikle de Suriyeli öğrencilerin başarısını etkileyen faktörler incelenmektedir. Öğrencilerin akademik başarılarının ölçülmesi hususunda seviyelerine uygun matematik, Türkçe ve sosyal bilgiler alanlarunda soruların olduğu, gözetmenler eşliğinde çok oturumlu sınavlar yapılmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin sınıflarındaki öğrencilerin akademik, ekonomik ve davranış konularında kişisel fikirlerini öğrenmek amacıyla çeşitli görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmada özellikle öğretmenlerin Suriyeli öğrencilere yönelik tutumlarına odaklanmaktayız. Öğretmenlerin öznel inançlarının / görüşlerinin öğrencilerin etnik kökenine göre nasıl değiştiğini belirlemek için Türkiye'de ve Suriye'de doğan öğrencileri karşılaştırmaktayız. Ayrıca, bir öğretmenin öğrencilerin akademik performansı üzerinde ne kadar etkisi olduğunu ölçmeyi amaçlıyoruz. Araştırmalarımız, Ankara şehrinin, göçmen kökenli bireylerin çoğunlukta olduğu, yoksul beldelerindeki 13 ilköğretim okulunda gerçekleşmiştir. Örneklemimiz ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileriyle sınırlıdır. Bu araştırma ile ulaştığımız sonuç, öğretmenlerin öznel yargılarının, göçmen öğrencilerin akademik performansları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
Due to the Syrian War, up to 12 million people have been forced to leave their homes and more than 450,000 people have lost their lives since 2011. The crisis has resulted in immense social and economic effects on Syrian people and the hosting countries. Around 1.5 million refugee children have been deprived of basic education for several years. Turkey hosts almost one million school-age Syrian children. The Ministry of Education in Turkey has been working on the integration of these children into the national education system. In this study, we aim at understanding the factors affecting Syrian students' academic success in Turkish primary schools. We conducted exams with both Syrian and Turkish students to evaluate their Math, Reading and Social Studies comprehension and also we interviewed teachers to collect their subjective beliefs on the students in their classrooms. We especially focus on teachers' attitudes towards Syrian students. To identify how teachers' subjective beliefs change depending on students' ethnicity, we compare students born in Turkey and born in Syria. Moreover, we aim at measuring how much a teacher has an impact on students' academic performance. We conducted our research in 13 primary schools in poorer districts of Ankara where there is a higher percentage of students with an immigrant background. We restrict our sample to the second and third-grade students. The result of this research indicates that, teachers' subjective beliefs do not have a significant effect on immigrant students' classroom performance.