Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin adanmışlıkları ile öğretim tekniklerini seçme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the commitment of the teacher candidates to the teaching profession and their ability to choose teaching techniques
- Tez No: 623608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen yetiştirme, adanmışlık, öğretmenlik mesleğine adanmışlık, öğretim tekniği seçme becerisi, teacher training, commitment, commitment to teaching profession, the ability to choose teaching techniques
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin adanmışlıkları ile öğretim tekniklerini seçme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma, ilişkisel tarama modelli bir çalışma olup nicel bir yapıdadır. Araştırmanın örneklemini, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim gören öğrencileri ile pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak“Öğretmenlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği”ile“Öğretmen Adaylarının Öğretim Tekniklerini Seçme Becerilerine İlişkin Algı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Ki-kare analizi, t-testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, Lineer Regresyon Analizi, Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adayları ile eğitim fakültesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine adanmışlık ve öğretim tekniğini seçme becerileri ile ölçeklerin diğer alt boyutları açısından anlamlı farklılıklar görülmektedir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulardan hareketle, pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adaylarının mesleki adanmışlığa ilişkin mesleğe bağlılık ve özverili çalışma boyutu puan ortalamalarının daha yüksek olduğu; teknik seçimine ilişkin olumlu öngörü ve yeterlik algısı boyutunda da eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının mesleki adanmışlıkları ile öğretim tekniklerinin seçimine ilişkin becerileri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the relationship between the commitment of the teacher candidates to the teaching profession and their ability to choose teaching techniques. Method: This study is a relational survey model study and has a quantitative structure. The sample of the study consists of the students studying at the faculty of education of a State University in the Eastern Anatolia region and the teacher candidates studying pedagogical formation. In the research,“Commitment to Teaching Profession Scale”and“Perception Scale of Pre-Service Teachers' Skills to Choose Teaching Techniques”were used as data collection tools. In the analysis of the data, Chi-square analysis, t-test, Pearson Moments Product Correlation Analysis, Linear Regression Analysis, Kruskal Wallis H test were used. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, there are significant differences between the pre-service teachers having pedagogical education training and candidates of education faculty and education faculty teachers in terms of their commitment to the teaching profession and their teaching technique and other sub-dimensions of the scales. Result: Based on the findings from the study, it was concluded that the teacher candidates who received pedagogical formation training had higher average scores for profession commitment and dedication to the profession dimension; also in the positive prediction and competence perception regarding the technical selection dimension, the score was higher than the pre-service teachers who studied at the faculty of education. In addition, a significant relationship was found between the professional commitment of teacher candidates and their skills in the selection of teaching techniques.