Lev Nikolayeviç Tolstoy'un anarşist eğitim kuramı ve Yasnaya Polyana Okulu
Lev Nikolayeviç Tolstoy's anarchist theory of education and the Yasnaya Polyana School
  1. Tez No: 623629
  2. Yazar: NEZAKET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tolstoy, Anarşist eğitim, Yasnaya Polyana Okulu, Azbuka, Tolstoy, Anarchist education, Yasyana Polyana School, Azbuka
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışma da Tolstoy'un anarşist eğitim anlayışı ve Yasnaya Polyana Okulu incelenmeye çalışılmıştır. Tolstoy'un bakış acısı dikkate alınarak; eğitim, öğretim ve yetiştirme kavramı sorgulanmıştır. Tolstoy'un eğitim yerine koyduğu kültür kavramından neyi kast ettiği ve öğrenmenin ne olduğuna dair görüşleri ışığında genel tahlil yapılmıştır. Yasnaya Polyana Okulu'nun öğretim yöntem ve teknikleri üzerinde durulmuştur. Bu yöntem ve teknikler çağdaş eğitim anlayışıyla kritize edilerek tahlil edilmeye çalışılmıştır. Yöntem: Araştırmada veriler alanyazın incelemesiyle elde edilmiştir. Nitel verilerin analizi için verilerin kodlanması, bulguların tanımlanması, bulguların yorumlanması aşamalarını kapsayan betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bu verilerde yazılı doküman analizi tekniği ile oluşturulmuştur. Bu alanda yapılan çalışmalar, araştırmalar, tezler ve yayınlanmış kitaplar taranmıştır. Bulgular: Tolstoy'un eğitime ve okula bakış açısının çağdaş eğitimin görüşleriyle paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Anarşist eğitim anlayışında Tolstoy'un yeri tespit edilmeye çalışılmış ve bu durum eğitim görüşünde bahsetmiş olduğu“özgürlük”kavramıyla temellendirilmiştir. Okuma-yazmaya hazırlık olarak yazmış olduğu ABC Kitabındaki öğretim yöntemi açığa çıkartılmaya çalışılmıştır. Yasnaya Polyana Okulu'nu diğerlerinden ayıran şeyin ne olduğuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Sonuç: Tolstoy'un ulaşmak istediği gerçek hedef özgür ve otonom bir insan oluşturmaktır. Tolstoy'un yetiştirmek istediği bireylerin özelliklerinden olan dogmatik yargılara kapalı ve her türlü bilgiye şüpheyle yaklaşan bireyler günümüz eğitiminin hedefleri arasındadır. Tolstoy'un eğitim anlayışı günümüze ışık tutacak nitelikte olduğu için öğretmenlere yol göstereceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed at examining Tolstoy's anarchist educational thinking and Yasnaya Polyana School. Considering Tolstoy's point of view, the concept of education, teaching and upbringing was questioned. A general analysis was made in the light of Tolstoy's views regarding what Tolstoy meant by the concept of culture he put in place of education and what learning is. The teaching methods and techniques of Yasnaya Polyana School were emphasized. These methods and techniques were tried to be critically analyzed with the understanding of contemporary education. Method: The data were obtained by reviewing the literature. For the analysis of qualitative data, descriptive analysis technique including coding of data, defining findings and interpretation of findings was used. These data were generated by written document analysis technique. Studies, researches, theses and published books in this field were reviewed. Findings: Tolstoy's approach to education and school was found to be in line with the views of contemporary education. Tolstoy's role in anarchist understanding of education was tried to be determined and this situation was based on the concept of "freedom which he mentioned in his educational view. The teaching method in ABC Book which he wrote as a preparation for literacy was tried to be revealed. It was tried to clarify what distinguishes Yasnaya Polyana School from others. Result: The main purpose that Tolstoy wants to achieve is to create a free and autonomous person. Individuals who are closed to dogmatic judgments which are the characteristics of the individuals whom Tolstoy wants to train and who are skeptical to all kinds of information are among the goals of today's education. Tolstoy's educational thinking is believed to guide teachers since it may shed light on the present day.