Sosyal bilgiler öğretiminde yaratıcı drama uygulamaları
Creative drama applicationsin social studies teaching
- Tez No: 623667
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yaratıcı Drama, Akademik Başarı, Görüş, Social Studies, Creative Drama, Academic success, Opinion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde yer alan“Kültür ve Miras”öğrenme alanı kazanımlarının yaratıcı drama uygulamaları ile öğrencilerin akademik başarılarına ve görüşlerine etkisini belirlemektir. Nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntem (mixed-method research) yaklaşımına göre tasarlanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi Excel ve SPSS 20 paket programı; nitel verilerle elde edilen öğrenci görüşleri ise içerik analizi kullanılarak araştırma sonuçlarına yansıtılmıştır. Yaratıcı drama etkinliklerinin, sosyal bilgiler dersi 5. sınıf“Kültür ve Miras”öğrenme alanı konularında akademik başarıyı artırmada oldukça etkili olduğu görülmüştür. Öğrenci görüşlerinde yaratıcı drama yönteminin derse olan ilgiyi, heyecanı, katılımı ve öğrenciler arasındaki etkileşimi sağladığı belirlenmiştir. Bu tarz öğrenci merkezli uygulamaların diğer okullarda da yapılarak bir nebzede olsa öğrencilerin farklı etkinliklerle ders işlemelerine öncülük edilmesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, ın“Culture and Heritage”in the 5th grade social studies course, the effects of creative drama on students 'academic achievement and students opinions were determined. Qualitative and quantitative data were carried out in mixed-method and quasi-experimental design. Analysis of quantitative data obtained from research Excel and SPSS 20 package program; the students' opinions obtained with qualitative data were obtained by using content analysis method. Creative drama activities, It was found to be very effective in increasing academic success in the subjects of“Culture and Heritage”learning area in the 5th grade of social studies course. In the opinions of the students, it was determined that the creative drama method provided the interest, excitement, participation and interaction between the students. It can be suggested that such student-centered practices should also be conducted in other schools, and that students should be able to lead the course with different activities.