Flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutumun güvenli bağlanma ve anne babaya benzerlik ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between flirty violence and attitude towards flirty violence, safe attachment and similarity to parents
  1. Tez No: 623739
  2. Yazar: YAĞMUR AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YILANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Flört Şiddetine Yönelik Tutum, Anne Babaya Güvenli Bağlanma, Anne Babaya Benzerlik Algısı, Flirt Violence, Attitudes Towards Flirt Violence, Secure Attachment to Parents, Perception of Similarity to Parents
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, flört şiddeti, flört şiddetine yönelik tutumun, algılanan benzerlik ölçeği ve anne babaya güvenli bağlanma ile ilişkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır.Evli olmayan ve hayatında en az bir defa flört ilişkisi deneyimi yaşayan 48'i kadın 52'si erkek olmak üzere toplam 100 kişinin katılımıyla araştırma yapılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan veri toplama araçları Sosyodemografig Özellikler ve Bilgi Formu, Anne Babaya Güvenli Bağlanma Ölçeği (ABGBÖ), Flörtte Şiddete Yönelik Tutum Ölçekleri (FŞYTÖ), Algılanan Benzerlik Ölçeği (ABÖ) kullanılmıştır. Araştırmada normal dağılım ölçülmesi için Leven testi kullanılmış ve sonuca dayanarak parametrik testlerden faydalanılmıştır.Araştırma bulgularımıza göre anne babaya benzerlik algısı düşük olan kadın ve erkek bireylerin flört şiddet puanları ve flört şiddeti tutum puanları yüksek çıkmıştır. Flört şiddetine yönelik tutum ile anne babaya benzerlik algısı ile arasında ters yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Flört şiddetine olan tutum fazlalaştıkça anne babaya benzerlik algısı puanlarında azalma görülmüştür. Başka bir bulguya göre ise bireylerin flört şiddet puanları ile flört şiddetine yönelik tutum puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Bir diğer bulgu ise anne babasına güveli bağlanmayı başaramayan kişilerin flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutum puanları yüksek çıkmıştır. Katılımcıların anne babaya güvenli bağlanma puanları arttıkça flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutum puanları azalmıştır. Başka bir bulguda eğitim seviyesi azaldıkça flört şiddeti ve flört şiddeti tutum puanlarında artma görülmüştür. Katılımcıların aylık gelirlerine göre flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutum puanlarına bakılmıştır ve aylık gelire göre kişilerin puanları ile anlamlı bir fark bulunamamıştır Bu bulgular doğrultusunda erişkin bireylerin, anne babaya güvenli bağlanma ve anne babaya benzerlik algısı azaldıkça flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutumun arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca eğitim seviyesi azaldıkça flört şiddeti ve flört şiddetine yönelik tutumun arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to measure the relationship between the severity of flirtation and the attitudes towards flirtation severity and perceived similarity scale and secure attachment to parents. The study was conducted with a total of 100 participants (48 female and 52 male) whose marital status was not married and had at least one flirting experience during their lifetime. Data collection tools Sociodemographic Characteristics and Information Form, Parental Secure Attachment Scale (ABSS), Attitude Scales for Violence in Flirting (FSSSS), Perceived Similarity Scale (SRS) were used. It was found that the male and female individuals with low perception of similarity to the flirt violence and flirt violence attitude scores were high. There was an inverse relationship between attitudes towards flirt violence and perception of similarity to parents. As attitudes towards flirting violence increased, perception of similarity to parents scores decreased. There is a significant positive relationship between flirt violence scores and attitudes towards flirt violence. Individuals who failed to attach their parents safely had high scores on the severity of flirtation and attitude towards flirting violence. As the participants' secure attachment scores to parents increased, flirting severity and attitudes towards flirting violence decreased. In other words, there is an inverse relationship between secure attachment to parents and flirt severity and flirt severity scores. In another finding, as the level of education decreased, flirt violence and flirt violence attitude scores increased. An inverse and significant relationship was also found here. In addition, according to the monthly income of the participants, flirting violence and attitudes towards flirting violence were examined and no significant difference was found between the participants' monthly income. In line with these findings, it was observed that as adult individuals perceived safe attachment and similarity to their parents, flirting violence and attitudes towards flirting violence increased. In addition, as the level of education decreases, it is concluded that flirt violence and attitudes towards flirt violence increase.