Genç yetişkinlerde ilişki doyumu, flört şiddeti tutumu ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between relationship satisfaction, dating violence attitudes, and attachment styles in young adults
  1. Tez No: 867570
  2. Yazar: MAHIRA PANAHLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, Bağlanma Stilleri, Flört Şiddeti Tutumu, Relationship Satisfaction, Attachment Styles, Dating Violence Attitudes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkinlerde ilişki doyumu ve flört şiddeti tutumu ile bağlanma biçimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda; evli olmayan ve hayatında en az bir defa flört ilişkisi deneyimi yaşayan 18-30 yaş arası bireylerin katılımıyla araştırma yapılmıştır. Çalışmaya 227 Kadın, 173 Erkek olmak üzere toplam 400 kişi katılmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Form, İlişki Ölçekleri Anketi, Flört Şiddeti Tutum Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda güvenli bağlanma puanı ile ilişki doyumu puanı arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgu, güvenli bağlanmanın artmasıyla ilişki doyumunun da arttığını göstermektedir. Analizlerin sonuçlarına göre, güvenli bağlanma puanının flört şiddetine yönelik tutum aracılık etkisiyle yordamada istatistiksel olarak anlamlı bir rol oynamadığı tespit edilmiştir. Güvensiz bağlanma ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide flört şiddetine yönelik tutumunun aracılık rolünün incelenmesinde SPSS PROCESS paket programı kullanılmıştır. Analizlerin sonuçlarına göre, güvensiz bağlanma puanının flört şiddetine yönelik tutum aracılık etkisiyle yordamada istatistiksel olarak anlamlı bir rol oynamadığı tespit edilmiştir. Bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış olup, ileride ki araştırma ve çalışmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between relationship satisfaction and attitudes towards dating violence with attachment styles among young adults. In line with this aim, a research was conducted with the participation of individuals between the ages of 18-30 who are not married but have experienced at least one dating relationship in their lives. A total of 400 participants took part in the study, consisting of 227 females and 173 males. Personal Information Form, Relationship Scales Questionnaire, Dating Violence Attitude Scale, and Relationship Satisfaction Scale were used to collect the data. As a result of the correlation analysis, a positive and statistically significant relationship was found between secure attachment scores and relationship satisfaction scores. This finding indicates that an increase in secure attachment is associated with higher relationship satisfaction. According to the results of the analyses, the mediating effect of secure attachment scores on attitudes towards dating violence was not found to be statistically significant. The SPSS PROCESS package program was used to investigate the mediating role of attitudes towards dating violence in the relationship between insecure attachment and relationship satisfaction. As per the results of the analyses, the mediating effect of attitudes towards dating violence on the relationship between insecure attachment scores and relationship satisfaction was not found to be statistically significant. The findings have been discussed within the framework of relevant literature, and recommendations have been made for future research and studies.