Normal bireylerde optik koherenstomografi anjiografi ile kapiller damar akım yoğunluğunun diürnal varyasyonu vetekrarlanabilirliğinin ölçülmesi
Repeatability and diurnal variation of capillary vessel flow densitymeasurements in normal subjects using optical coherence tomography angiography
- Tez No: 623759
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: optik koherens tomografi anjiografi, diürnal ritim, tekrarlanabilirlik, vasküler yoğunluk, makular kalınlık, optical coherence tomography angiography, diurnal rhythm, repeatability, vessel density, macular thickness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) cihazı ile alınan retinal vasküler yoğunluk ve foveal avasküler zon (FAZ) ölçümlerinin tekrarlanabilirliğinin ve diürnal ritimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 41 sağlıklı bireye RTVue XR Avanti OKT AngioVue yazılımlı cihaz ile sabah saatlerinde ortalama 10 dk ara ile 2 ölçüm ve aynı günün sonunda akşam saatlerinde tek ölçüm yapıldı. Yapılan ölçümlerde FAZ alanı, FAZ çevresi, foveal dansite (FD); yüzeyel (YKP) ve derin kapiller pleksustaki (DKP) tüm alan, foveal, parafoveal ve perifoveal vasküler yoğunluklar (VY); foveal, parafoveal ve perifoveal makular kalınlık (MK) verileri tekrarlanabilirlik katsayısı (TK), Bland-Altman grafiği ve sınıf içi korelasyon (ICC) katsayısı ile değerlendirildi. Bulgular: OKTA cihazının FAZ alanı, FAZ çevresi,FD, YKP ve DKP'de foveal VY, foveal, parafoveal ve perifoveal MK ölçümlerinde tekrarlanabilirliği çok yüksektir (ICC değerleri 0,82 ile 0,99 arasındadır.). Bu verilerin TK'leri sırası ile %5,4; %4,3; %8,85; %19,19; %12,62; %1,44; %1,17 ve %1,6'dır. YKP ve DKP'deki tüm alan VY ölçümlerinde ise ICC'ler sırası ile 0,72 ve 0,4 bulunmuş olup TK değerleri sırası ile %7,5 ve %15,98'dir. Diürnal ritim varlığının araştırılmasında ise benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar: OKTA yeni bir cihaz olup FAZ ölçümleri, MK ölçümleri, YKP ve DKP'deki foveal VY ölçümlerinde tekrarlanabilirliği yüksek bir cihazdır. Retinal VY, FAZ ve MK ölçümlerinde diürnal ritim izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the repeatability and diurnal variation of retinal vascular density and foveal avascular zone(FAZ) measurements via optical coherence tomography angiography. Material and Methods: Two measurements between 10 minutes in the morning hours and one measurement in the evening hours at the same day were done with RTVue XR Avanti OKT with AngioVue software on 41 healthy subjects. FAZ area, FAZ perimetry, foveal density (FD), whole image, foveal, parafoveal, perifoveal vessel density (VD) of superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP), foveal, parafoveal and perifoveal macular thickness (MT) parameters were evaluated with coefficient of repeatability (CR), Bland-Altman plots and intraclass correlation (ICC). Results: OCTA measurements showed very good repeatability for FAZ area, FAZ perimetry,FD, foveal VD of SCP and DCP, foveal, parafoveal and perifoveal MT parameters(ICC data are between 0,82 and 0,99.). CR of these parameters are %5.4, %4.3, %8.85, %19.19, %12.62, %1.44, %1.17 and %1.6 respectively. ICC for whole image VD of SCP and DCP are 0,72; 0,4 and CR values are %7.5, %15.98 respectively. The similar results were obtained for diurnal rhythm investigation. Conclusion: OCTA is a new technology with very good repeatability for FAZ, MT, foveal VD of SCP and DCP parameters. There is no diurnal rhythm for VD of retinal capillaries, FAZ parameters, MT parameters.