Gastronomi turizminin destinasyon çekicilik unsuru olarak incelenmesi: Şirince köyü örneği
Investigation of gastronomic tourism as destination attractiveness: Sirince village sample
- Tez No: 623802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜNEREN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Destinasyon Çekicilik Unsurları, Şirince Köyü, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Destination attractiveness elements, Sirince Village
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, gastronomi, gastronomi turizmi, Türk mutfak kültürü, turizm destinasyonları ve destinasyon çekicilik unsurları gibi kavramlar ele alınmaktadır. Çalışmanın temel amacı, dünyadaki çeşitli destinasyonlarda çekicilik unsuru olarak kullanılan gastronomi turizminin İzmir-Selçuk-Şirince Köyü için de uygulanabilirliğinin ölçülmesi ve buna bağlı olarak Şirince Köyünü ziyaret eden ziyaretçilerin Şirince Köyü ve köyün gastronomik ürünleri hakkındaki görüşlerinin belirlenebilmesidir. Çalışmanın hipotezlerinin test edilmesi amacıyla yapılan alan araştırmasında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Uygulama, Mayıs-Temmuz 2018 tarihleri arasında, turistlerin Şirince Köyü ziyaretleri sırasında gerçekleştirilmiş ve 523 kişiye ulaşılmıştır. Ancak anketlerin incelenmesi sonucu kullanılabilir anket sayısı 502 olarak belirlenmiş ve analize tabi tutulmuştur. Alan araştırmasında kullanılan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde turistlere ait demografik özelliklerine (uyruk, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni hali, aylık gelir durumu) yönelik sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise çalışmanın bağımsız ve bağımlı değişkenlerine yöneliktir. Gastronomi turizminin Şirince Köyü için uygulanabilirliğini belirleyebilmek için Kınalı (2014), yüksek lisans tezindeki anket sorularından yararlanılmış ve özgün ankette bulunan sorulara bazı ilaveler yapılmış veya bazı çıkarımlara gidilmiştir. Bu araştırmanın verileri bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde dağılım, ortalamalar, standart sapmalar, korelasyon, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans ve faktör analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, çalışmada yer alan ölçeklerin aritmetik ortalamalarına bakıldığında en yüksek ortalamanın bir destinasyona ait özelliklere verilen önem ve Şirince Köyünün gastronomik ürünlerinin özelliklerine ilişkin ifadeler olduğu görülmektedir. Bu sonuçlara göre, turistlerin ziyaret edilen ya da edilmesi düşünülen bir destinasyonun ve Şirince Köyü gastronomik ürünlerinin sahip olduğu özelliklerin turistler tarafından önemsendiği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, concepts such as gastronomy, gastronomy tourism, Turkish culinary culture, tourism destinations and destination attractions are discussed. The aim of this study is to measure the applicability of gastronomy tourism which is used as attraction element in various destinations in the world to Izmir-Selcuk-Sirince village and consequently, to determine the views of the visitors Sirince village about the gastronomic products of and the village. In order to test the hypothesis of the study, quantitative research method was used in the field research. The application was carried out between May and July 2018 during the visits of the tourists to the village of Sirince and reached 523 people. However, as a result of the surveys, the number of available questionnaires was determined as 502 and analyzed. The questionnaire used in the field research consists of three parts. In the first part, questions about the demographic characteristics of tourists (nationality, gender, age, educational status, marital status, monthly income status) are included. The other section focus on independent and dependent variables of the study. In order to determine the applicability of gastronomy tourism for Şirince village, Kınalı (2014), the questions of the master thesis were used and some additions were made to the questions in the original questionnaire or some conclusions were made. The data of this study were analyzed in computer environment. Frequency, percentages, means, standard deviations, correlation, independent samples t-test, one-way anova analysis andfactor analysis were used in the study. According to the findings, when the mean scores of the scales in the study are examined, it is seen that the highest average is the importance relevant to the characteristics of a destination and the characteristics of the gastronomic products of Şirince village. According to these results, it can be said that the tourists have a destination and the characteristics of the gastronomic products of Şirince village are cared for by tourists.