Mamografi çekimi yapılan hastalarda mediolateral oblik çekim protokolünde çekimi yapılan memenin yanında radyasyona maruz kalan lenf nodüllerinin yüzey dozunun dozimetrik yöntem kullanılarak belirlenmesi
Determining the surface dose of the lymph nodes which were exposed to radiation during MLO protocols by using dosimetric method with the patients who has mamöography examination
- Tez No: 623803
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTÜNÇ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doz, lenf bezleri, mamografi, radyoloji, termolüminesans dozimetre, Dose, lymph nodes, mammography, radiology, thermoluminescence dosimeter
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dijital mamografi cihazında mamografi çekimi yapılan 150 bayan hastanın MLO çekim protokolü sırasında ki çekiminde çekilen meme ile aynı taraftaki kol altına 3 adet TLD-100 dozimetre yerleştirilmiştir ve çekim sonrası yüzey lenf dozu dozimetrik yöntem ile belirlenmiştir. Çalışmada hastanın meme ölçüleri, ölçüm sırasında kullanılan kVp, mAs, uygulama süresi ve uygulanan doz değerleri de çalışmaya eklenmiştir. Sağ ve sol olmak üzere toplam 300 hastada elde edilen sonuçlar, sağ, sol ve genel olmak üzere değerlendirildi. Değerlendimeler sonucunda aksiller lenf nodlarının maruz kaldığı doz miktarları ve değişkenlere bağımlılığı tartışıldı.
Özet (Çeviri)
During the study were used three TLD-100 dosimeters were placed under the arm on the same side of the breast taken during the MLO mammography protocol of 151 female volunteers who had undergone mammography on a digital mammography device, and Lymph surface dose has been determined. Patient's breast measurements, exposure time, döşe,kVp, mAs values were also included in the study. And relationship between lypmh surface dose values and variables was investigated using SPSS. As a result of the evaluations, the dose amounts to which the axillary lymph nodes were exposed and the dependence on the variables were discussed.