Koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası hastaların öz etkililik düzeyleri ile başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between self-efficacy levels and coping strategies of post-coronary artery graft surgery patients
- Tez No: 623801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Coronary artery bypass graft, coronary artery bypass graft surgery, self-efficacy, coping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmada, koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası hastaların öz etkililik düzeyleri ile başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Analitik kesitsel tipte olan araştırma Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütüldü. Hastaneye yatan ortalama hasta sayısı ay ve yıllara göre değişim gösterdiği için, evrendeki birey sayısının bilinmediği örneklem büyüklüğü hesaplama formülünden; bilinmeyen prevalans değeri %50 alınarak en küçük örneklem 384 olarak belirlendi (n=384). Araştırmada veri toplamada“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Barnason Etkililik Beklenti Ölçeği”ve“Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği”kullanıldı. Veriler hastalarla yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 15,0 (Statistical Package For Social Science) istatistik analiz programı ile yapıldı. Verilerin çözümlenmesinde tek değişkenli ve çok değişkenli analizler kullanıldı. Bulgular: Araştırma grubundaki hastaların yaş ortalaması 60,88±10,23 olup %51,3'ü 61 yaş ve üzerindedir. Hastaların % 51,6'sı okuryazar veya ilkokul mezunu, %35,2'si emekli, %82,0'si evli, %49,2'si evde eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşamakta, %71,1'inde kronik hastalık varken, kronik hastalığı olanların %65,5'inde hipertansiyon mevcuttur. Araştırmaya katılan hastaların Barnason Etkililik Beklenti Ölçeği puan ortalaması 51,92±6,15 puan olup (en yüksek alınabilecek puan 60) öz etkililik beklentisinin yüksek düzeyde olduğu ve Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği puan ortalamasının ise 70,69±8,32 (en yüksek alınabilecek puan 99) olduğu saptandı. Sonuç: Çalışma sonucunda koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası öz etkililik düzeyi yüksek olan hastaların başa çıkma düzeylerinin yüksek olduğu bulundu. Bu çalışmada Barnason Etkililik Beklenti Ölçeği alt ölçekleri ile Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği Problem Çözme ve Sosyal Destek Arama alt ölçekleri arasında pozitif yönde orta derecede ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the relationship between the self-efficacy levels and coping strategies of post-coronary artery bypass graft surgery patients. Material and Method: This study used an analytical cross-sectional research design. It was conducted in Bursa Highly Specialized Training and Research Hospital. Because the number of patients in the hospital varies from year to year and month to month, the smallest sample was 384 (n=384) using the sample size formula for an infinite population and assuming that the unknown prevalence was 50%. The“Patient Introductory Information Form”,“Barnason Efficacy Expectation Scale”, and“Coping Strategies Scale”were used to collect the study data. The data were collected using a face-to-face interview technique with patients. For the data analysis, SPSS 15.0 (Statistical Package for Social Science) statistical analysis software was used. Univariate and multivariate analyses were used to analyze the data. Results: The mean age of patients in the study group was 60,88±10,23, and 51,3% of the patients were 61 years of age and older. This study found that of the patients, 51,6% were literate or primary school graduates, 35,2% were retired, 82,0% were married, 49,2% were living with their spouses and children, 71,1% had a chronic disease, and 65,5% of the participants having a chronic disease also had hypertension. The participants' mean score on the Barnason Efficacy Expectation Scale was 51,92±6,15, with 60 as the highest possible score; their self-efficacy expectations were at high levels, and their Coping Strategies Scale mean score was 70,69±8,32, with 99 as the highest possible score. Conclusion: As a result of this study, the patients who had a high level of self-efficacy after coronary artery bypass graft surgery had high levels of coping strategies. This study also found a positive, moderate-level relationship between the Barnason Efficacy Expectation Scale subscales and the Problem Solving and Seeking for Social Support subscales of Coping Strategies Scale.