Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinde Gate Simülasyonu ile proton tedavisi
Proton therapy by Gate Simulation in the treatment of non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 623807
  2. Yazar: BURCU ARMUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR HOŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Proton tedavi, GATE, Monte Carlo, Lung cancer, Proton therapy, GATE, Monte Carlo
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Akciğer kanseri, kanser ile ilişkili ölümlerde ilk sıralarda yer almaktadır. Günümüzde kanser hastalarını tedavi etmek amacıyla yaygın bir şekilde radyoterapi kullanılmaktadır. Proton tedavisi, tedavide kullanılan protonların benzersiz karakteristik özelliklerinden dolayı akciğer gibi kritik dokuların yakınında oluşan tümörler için oldukça uygun bir radyasyon tedavisi şeklidir. Bu çalışmada, Monte Carlo simülasyon aracı GATE (vGATE 7.2) ile bir su fantomu içerisinde akciğerler, kalp, tümör ve kemik yapıların bulunduğu bir geometri modellenmiştir. Bu benzetim ile organların aldığı dozlar hesaplanmıştır
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the leading cause of cancer-related deaths. Recently, radiotherapy is being used extensively for the treatment of patients suffering from cancer. Proton therapy is a very suitable form of radiation therapy for tumors that occur in the vicinity of critical tissues such as lung, due to the unique characteristics of the protons used in the treatment. In this study, a geometry model with lung, heart, tumor and bone structures in a water phantom is modeled with the Monte Carlo simulation tool vGATE, verison of 7.2. With this simulation, the acumulated dose are calculated for each organ