Türkiye türkçesi ve Azerbaycan türkçesindeki akrabalıkla ilgili atasözleri üzerine bir inceleme
Study on Azerbaijan and Turkish proverbs on kindship
- Tez No: 623810
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Türkçesi, Azerbaycan Atasözleri, Türk Atasözleri, Aile, Akrabalık adları, Anlambilim, Azerbaijan Turkish, Azerbaijan Proverbs, Turkish proverbs, Family, Kinship terms, Semantics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
“Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesindeki Akrabalıkla İlgili Atasözleri Üzerine Bir İnceleme”adını taşıyan tez çalışmasında, Azerbaycan ve Türkiye Türkçesine ait akrabalık adlarına göre sınıflandırılmış 3060 atasözü yer almaktadır. Bu atasözlerinin aynılarını ve benzer olanlarının Türkiye Türkçesindeki karşılıkları vermeye çalışılmış ayrıca, Türkiye Türkçesindeki ve Azerbaycan Türkçesindeki karşılığı bulunmayan atasözleri de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda her iki Türk lehçesindeki temel atasözü kaynaklarındaki akrabalık konusunu ele alan atasözleri taranmıştır. Giriş bölümünde konu, amaç, kapsam, malzeme ve kullanılan yöntemle ilgili bilgiler verildikten sonra, birinci bölümde temel malzeme olan atasözleri ve atasözlerinin önemi ile her iki lehçedeki atasözü kaynakları, hakkında bilgi verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümler, çalışmanın ana kısımlarını oluşturmaktadır. Bu bölümlerde, iki lehçedeki atasözlerinin cümle türleri ile kelime sıklığı, Azerbaycan ve Türkiye Türkçesindeki atasözleri anlambilimsel açıdan incelenmiş, gerekli görünen yerlerde şemalardan yararlanılmıştır. En son bölümde 3060 atasözünün benzerlik bakımından karşılaştırılması yapılmıştır. Bu bölümde Azerbaycan Türkçesindeki binlerce atasözünün Türkiye Türkçesiyle aynı veya yaklaşık anlama geldiğini, yüzlerce atasözlerinin Türkiye Türkçesiyle harfiyen aynı olduğunu tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis on“Study on Azerbaijan and Turkish Proverbs on Kinship”constitutes for about 3060 proverbs that were selected on the subject of Azerbaijan proverbs on kinship. The study aims to recruits examples of these proverbs that fall very same or similar in meanings found in Turkish language as well as the ones with non-equivalence. In our study, the proverbs of the both Turkish dialects were collected on the concerned subject and studied. The introductory chapter gives a brief feedback on the subject, purpose, scope, source and method, and the first chapter mainly deals with the proverbs and their importance in both Turkish dialects. The second and third chapters constitute the main parts of the thesis. In these chapters, the sentence types and vocabulary frequency of the proverbs in the both dialects are of concern, and were studied in terms of semantics. In the last chapter, 3060 proverbs were compared with regard to form and content, and concluded that thousands of Azerbaijan proverbs have the same, or similar meanings with Turkish proverbs, and hundreds of them are literally the same. The conclusion chapter presents the findings of our study.