Sağlam regresyon kullanılarak Samsun'da konut fiyatlarının hedonik analizi
Hedonic analysis of housing price in Samsun using robust
  1. Tez No: 623811
  2. Yazar: EMRULLAH AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Samsun, Konut piyasası, Hedonik fiyat modeli, Sağlam regresyon, Samsun, Housing price, Hedonic price model, Robust regression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Hedonik fiyat modeli heterojen bir malın özelliklerinin fiyat üzerindeki etkisini incelemek amacıyla kullanılır. Bu model heterojen bir malın fiyatının, onu oluşturan farklı özelliklerden her birinin marjinal fiyatının toplamından oluştuğunu varsaymaktadır. Bu çalışmada Samsun ilinde bulunan konutların satış fiyatının belirlenmesinde etkili olan her bir değişkenin marjinal etkisi ve satış fiyatına katkısı araştırılmıştır. Bunu yaparken de öncelikle konutun fiziksel, çevresel özelliklerinden ve konut piyasası özelliklerinden bahsedilmiştir. Ardından konuta ilişkin yapılan tanımlamalardan yola çıkarak“sahibinden.com”sitesinden Samsun ilindeki konutların özelliklerine göre belirlenmiş olan satış fiyatlarını içeren veri seti elde edilmiştir. Elde ettiğimiz veriler sağlam regresyon kullanılarak hedonik fiyat modelinde kullanılan doğrusal model, doğrusal logaritmik model, logaritmik doğrusal model ve tam logaritmik model yardımıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hedonic price model is used to investigate the effect of features of a heterogeneous commodity on price. This model assumes that the price of a heterogeneous commodity composes of sum of marginal price of each different feature that constructs it. In this study marginal effect of each variable which is effective in determining sale price of housing in province of Samsun and the contribution of these variables to sale price are searched. In this stage firstly physical and environmental qualities of housing and features of housing market are mentioned. Then by means of definitions made related to housing, data sets that contain sales prices specified according to features of housing in province of Samsun are acquired from“sahibinden.com”website. Using robust regression, data obtained is analysed with the help of exact linear, linear logarithmic, logarithmic linear and exact logarithmic model used in hedonic price model.