Tekrarlı eğilme yorulmasında çatlak ilerleme hızının incelenmesi
Development and manufacturing of a laboratory type repeated bending fatigue machine
- Tez No: 623847
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EROL AKATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: tekrarlı eğilme, alüminyum, yorulma testi, Repeated Bending, Aluminum, Fatigue test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Sunulan tez çalışmasında, tekrarlı eğilme yüklemesi uygulamak üzere geliştirilen bir yorulma makinası geliştirilmiş ve söz konusu makine kullanılarak charpy-V çentikli deney parçalarına yorulma yüklemeleri uygulanmıştır. Tez çalışması iki aşamada tamamlanmıştır. Birinci aşamada yorulma ile ilgili genel bilgiler ve yorulma hakkında terimler açıklandıktan sonra yorulma deneyi hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci aşamada ise, laboratuvarda daha önce imal edilmiş olan“tekrarlı eğilme yorulma makinası”sessiz, kullanışlı ve tekrarlanabilirliği arttırılmak üzere geliştirilmesi sağlanarak, 10x10 mm kare kesitli alüminyum cubuklardan kesilerek hazırlanan deney parçalarına yorulma yüklemesi uygulanmış ve çatlağın ilerleme hızının belirlenmesine çalışılmıştır. Geliştirilerek imal edilen“tekrarlı eğilme yorulma makinası”nın kabul edilebilir bir tekrarlanırlığa sahip ve çatlak ilerleme hızlarının belirlenmesinde kullanılabilir olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, a fatigue machine developed to apply repeated bending loading was developed and fatigue loading applied to the Charpy-V notched experiment pieces using the said machine. The thesis completed in two phases. In the first stage, general information about fatigue and the terms about fatigue were explained and then additional explanations were made.In the second stage, the laboratory's previously manufactured“repeating bending fatigue machine”was developed to improve its quiet, useful and reproducibility, and the test pieces prepared by cutting from 10x10 mm square section aluminum cubes were applied fatigue loading and the progress speed of the crack was determined. The“repeated bending fatigue machine ”developed and manufactured has been shown to have an acceptable reproducibility and can be used to determine crack progression rates.