İlkokul öğrencilerinin dijital vatandaşlık farkındalıklarının akran öğretimiyle geliştirilmesi
Improvement of digital citizenship awereness of primary school students with peer learning
- Tez No: 623852
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran öğretimi, Dijital vatandaşlık, Dijital yeterlik, Sınıf öğretmenliği, Farkındalık, Peer learning, Digital citizenship, Digital competence, Primary/Elementary education, Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital vatandaşlık farkındalık düzeylerinin, akran öğretimi yöntemi kullanılarak geliştirilmesini sağlamaktır. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı gömülü deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Eskişehir'de bir ilkokul öğrencileri olan katılımcıların seçiminde kullanılmak üzere geliştirilen İlkokul Öğrencileri için Dijital Yeterlik Ölçeği, eğitmenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Dijital Vatandaşlık Eğitimi Programı Farkındalık Testi, gözlem, görüşmeler, günlükler ve öğrenci ürünlerinden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin dijital vatandaşlıkla ilgili farkındalık kazandığı, süreçte yönergeler yardımıyla akran öğrenmelerinin eğitmen kılavuzluğunda gerçekleştirildiği, akranlarla aynı dili konuşan eğitmenlerin zamanla eğitmenlik rollerine alıştığı ve öğretim sürecine ilişkin sorunlarla karşılaştığı, eğitmenlerin grup arkadaşlarını ve kendini değerlendirme olanağı bulduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Akran öğretimiyle gerçekleştirilen Dijital Vatandaşlık Eğitimi Programı'nın uygulanması sonunda, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dijital vatandaşlık farkındalık düzeylerinin geliştirilmesinde akran öğretimi yönteminin kullanılmasının olumlu etkisi istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak akran öğretimi yönteminin farklı konuların öğretilmesinde ve çeşitli sınıf düzeylerinde kullanılabileceği, bu yöntemin eylem araştırması ve çok gruplu deneysel desenlerle araştırılmasının alana olumlu katkılar getireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to improve the digital citizenship awereness of fourth grade primary school students by using peer learning method. The research was carried out with embedded experimental design using both quantitative and qualitative methods. The Digital Competence Scale for Elementary School Students, which was developed to be used in the selection of participants who are primary school students in Eskişehir, was used to determine the peer tutors. The data of the research consisted of Digital Citizenship Education Program Awareness Test, observation, interviews, diaries and student products. In the research, it was found that students gained awareness about digital citizenship, peer learning was conducted under the guidance of instructors with the help of instructions, instructors who spoke the same language with their peers became accustomed to teaching roles over time and faced problems related to the teaching process, and the instructors had the opportunity to evaluate themselves. At the end of the process of the Digital Citizenship Education Program carried out with peer learning, the positive effect of using the peer learning method in the development of the digital citizenship awareness levels of the fourth grade students of primary school has been proved statistically. Based on the results of the research, it is suggested that the peer learning method can be used in teaching different subjects and at various grade levels, and that using this method with action research and multi-group experimental designs will make positive contributions to the field.