Afghanistan civil war and ethnic conflicts 1992-2018
Afganistan iç savaşı ve etnik çatışmalar 1992-2018
- Tez No: 623855
- Danışmanlar: Prof. Dr. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İç Savaş, Etnik Çatışmalar, Dış Müdahale, Etnik Dil Farklılıkları, Afganistan, Civil War, Ethnic Conflicts, Foreign Intervention, Ethno-Linguistic Diversity, Afghanistan
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma; iç savaşın nedenlerini ve etnik çatışmaların genel olarak ana faktörlerini inceleme ve araştırmayı, 1992-2018 döneminde Afganistan iç savaşı ve etnik çatışmaların ardındaki faktörünün ortaya çıkarılmasını amaçlar. Afganistan iç savaşının bilinen 1992'den günümüze kadarki döneminden daha uzun bir tarihi olmasına rağmen, kral Mohammad Zahir Shah döneminden komünist Sovyet destekli rejime karşı Mücahitlerin galibiyetine kadar Afganistan en az yarım asırlık bir barışa, güvenliğe, istikrara, ayrıca ülkenin ilerlemesinde gelişme ve iyi bir yönetime sahip olmuştur. Mucahitlerin'in 1992 yılında komünist rejime karşı galibiyetini müteakip, Afganistan hala süregelen tarihinin en kötü iç savaşı ve etnik çatışmalarıyla yüzleşmiştir. Araştırma yapılırken, iç savaşın dış nedenleri olarak; dış müdahale, göç ve nakit çıkışı, savaşan gruplara dış finansal destek, etnik gruplar ve iç unsurlar; etnik ve dil farklılığı, genç nüfus patlaması, yoksulluk, cehalet, kentleşme ve bunların genç jenerasyonun isyancılara katılımındaki etkisi, siyasal sistem, coğrafya ve tarih gibi faktörler analiz edilir. Tez ayrıca İran, Pakistan, Rusya gibi komşu ülkelerin Afganistan'da iç çatışmaları körüklemelerinin ve onların Afganistan içişlerine müdahalesinin etnik çatışmalara ve iç savaşa yol açmasının rolünü tartışır. Çalışma ayrıca; Afganistan İç savaş unsurları ve etnik çatışmalarının asıl sebeplerini ve neden şu ana kadar bir çözüm olmadığını açıklamaya çalışır. Çatışma ortamlarında çözüm zorlukları nelerdir? Daha önce bahsedildiği gibi, Afganistan'a komşu ülkelerin müdahalesi, Afganistan iç savaşının başlıca sebeplerinden biridir. Eski Sovyetler Birliği, gönümüz Rusya'sı dahil, özel çıkarları olmuş ve yüzyıllardır Afganistan'da müdahaleleri olmuştur. Bu ülkelerin her biri, özellikle Afganistan'a komşu olan Pakistan ve İran gibi ülkeler kendi çıkarlarını garantiye almak için özel savaş unsurlarını desteklemiş ve bölgede etkili olmuşlardır. Üstte bahsi geçen ülkelerin, daha sonra bu tezin üçüncü ve dördüncü bölümlerinde detaylı tartışılacak olan müdahalesi Afganistan'da iç savaşın on yıllarca sürmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims, to investigate and explore the key factors and causes of civil war and ethnic conflicts in general and the relevancy of these factors to Afghanistan civil war and ethnic conflicts within the period of 1992-2018. Despite, civil war in Afghanistan has longer history than the mentioned period of 1992 to present, but prior to Mujahidin's victory against the communist Soviet backed regime, during the kingdom of Mohammad Zahir Shah, Afghanistan have experienced at least half of a century of peace, security, stability and some progresses in state building and good governance. Following to the victory of Mujahidin against communist regime on 1992, Afghanistan faced the worst civil war and ethnic conflicts ever that still is going on. While studying the research, external causes of civil war such as; foreign intervention, migration and remittances, external financial support to the war factions and different ethnic groups, and Internal factors such as; ethno-linguistic diversity, youth bulges, Poverty, illiteracy, urbanization and its impact on young generation motivation of joining rebellions, political system, geography, and history will be analyzed. The thesis also discusses the role of neighboring countries such as Iran, Pakistan and Russia in fueling the civil conflicts in Afghanistan, and their intervention in Afghanistan's internal affairs to facilitate the ethnic conflicts and civil war. The study also seeks to uncover the research questions of; what are the main causes and factors of Afghanistan's civil war and ethnic conflicts, and why there is no resolution for it so far. What are the challenges for solving the conflict situations? As already mentioned, Afghanistan's neighboring countries intervention is one of the major causes of civil war in Afghanistan. The neighbors of Afghanistan including the former Soviet Union, the present Russia have their own specific interests, and have always intervening in Afghanistan since centuries. Each one of these countries, particularly the neighboring countries such as Pakistan and Iran has their own interests, and support particular war factions to guarantee their interests and influence in the region. The abovementioned countries's intervention caused Afghanistan civil war to be continuing for decades, which, will be discussed in chapter three and four of this thesis in details.