Afganistan iç savaşının yapısalcı yaklaşım çerçevesinden analizi (1992-2022)
Analysis of the Afghanistan civil war within the framework of structural approach (1992-2022)
- Tez No: 818784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İç Savaş, İç Savaş Yaklaşımları, Yapısalcı Yaklaşım, Afganistan, Civil War, Civil War Approaches, Structural Approach, Afghanistan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Afganistan, uzun yıllardır iç savaşın etkisi altında olan bir ülkedir. Bu çalışma, Afganistan'ın iç savaşını ele alırken yapısalcı yaklaşımı benimsemektedir ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, iç savaşın çeşitli tanımlarını ve yaklaşımlarını ele alarak, iç savaşı farklı perspektiflerden inceler. İkinci bölüm, Afganistan'ın tarihini, etnik ve idari/siyasi yapısını anlamak için gerekli bilgileri sunar. Üçüncü bölüm ise Afganistan'ın iç savaşını oluşturan yapısal faktörler olan siyasi, ekonomik ve etnik faktörleri analiz eder. Afganistan, tarih boyunca istikrarı sağlama konusunda zorluklarla karşılaşan bir devlet yapısına sahiptir ve bu zayıf devlet yapısı iç savaşın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Ülkenin stratejik jeopolitik konumu, diğer ülkelerin müdahalelerini teşvik etmiştir. Dış müdahaleler, iç savaşın önemli bir bileşenidir ve çatışmanın taraflarını destekleme veya bölgesel etkilerini güçlendirme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, etnik farklılıklar iç savaşın nedenlerinden biridir; farklı etnik gruplar arasındaki rekabet ve ayrılıkçı talepler çatışmayı körüklemiştir. Ekonomik sorunlar da iç savaşın etkili bir faktörüdür, çünkü yoksulluk, işsizlik ve kaynakların eşitsiz dağılımı çatışmanın şiddetini artırmıştır. Bu faktörlerin birleşimi, Afganistan'ın iç savaşının karmaşık bir tablosunu oluşturur ve derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Afghanistan has been a country gripped by internal conflict for many years. This study adopts a structural approach in examining Afghanistan's civil war and consists of three sections. The first section delves into various definitions and approaches to understanding civil war, exploring it from different perspectives. The second section provides essential information on Afghanistan's history, ethnic composition, and administrative/political structure to enhance comprehension. The third section analyzes the structural factors that constitute Afghanistan's civil war, namely political, economic, and ethnic factors. Afghanistan has historically struggled to maintain stability due to its weak state structure, which has played a significant role in the emergence of the civil war. Furthermore, the country's strategic geopolitical position has incentivized external interventions. Foreign interventions have been a crucial component of the conflict, conducted with the aim of supporting the parties involved or bolstering regional interests. Additionally, ethnic differences have been one of the causes of the civil war, as competition and separatist demands among diverse ethnic groups have fueled the conflict. Economic issues have also been an influential factor in the civil war, with poverty, unemployment, and inequitable resource distribution exacerbating the violence. The combination of these factors creates a complex picture of Afghanistan's civil war, contributing to a deeper understanding of the conflict.