Uluslararası göç ve entegrasyon teorileri bağlamında Afganistan hazaralarının Türkiye'ye göçü: Trabzon ili örneği
The migration of Afghanistan hazaras to Turkey in the context of theories on international migration and integration: Case of Trabzon
  1. Tez No: 640862
  2. Yazar: YASEMİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GÖZÜBÜYÜK TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Entegrasyon, Kültürel İletişim, Kimlik, Afganistan, International Migration, Integration, Cultural Communication, Identity, Afghanistan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
21. yüzyılda dünyanın birçok bölgesinde savaşlar, ulusal ve uluslararası çıkar çatışmaları, doğal afetler, iklim değişiklikleri, kıtlık açlık ve salgın hastalıklar sebebi ile her yıl yüzlerce insan göç etmek zorunda kalmaktadır. Özellikle ulaşım ve iletişim olanaklarının artması ile beraber son yıllarda uluslararası göç meselesi ise dünya çapında daha görünür bir hal almıştır. Avrasya'nın mihenk taşı olan Afganistan'ın ise dünya çapındaki birçok mülteci ve sığınmacının kaynak ülkesi olmasının tarihsel bir süreci bulunmaktadır; bu süreci şekillendiren en temel unsurlar: 1979 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali, 1992 yılında Taliban'ın iktidara gelmesi, iç savaşın başlaması, terör örgütü gruplarının saldırıları, etnik ve dini gruplar arasındaki çatışmalar, 11 Eylül terör saldırısından sonra ABD'nin El-Kaide sebebiyle müdahalesi vd. Bununla birlikte ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanamaması, can güvenliğinin olmaması, yoksulluk ve hastalığın (fiziksel ve psikolojik) olması nedeni ile insanlar can güvenliğini sağlamak ve ardından daha iyi bir yaşam umuduyla yaşamış oldukları toprakları terk ederek dünyanın dört bir yanına göç etmek zorunda kalmaktadır. Bu araştırmada, Trabzon ilinde ikamet eden Hazaraların göç deneyimleri ve entegrasyon durumu araştırılmıştır. Araştırma da hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel araştırma kapsamında hazırlanan kapalı uçlu sorulardan oluşan anket formu, nitel araştırmada ise yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında Hazaralar arasından 80birey ile anket ve 16 birey (8 kadın ve 8erkek) ile görüşme yapılmıştır. Araştırma grubunda yer alan bireylere ise kartopu örneklem tekniği ile ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen nicel veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), nitel veriler ise betimsel analiz tekniği ile yorumlanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen temel bulgular arasında, Hazaraların Türkiye'ye yasa-dışı yollarla giriş yaptığı ve göç öncesinde ve sonrasında ciddi problemlerle karşılaştığı (barınma, istihdam, sağlık, eğitim vd.),ve Afganistan'a geri dönüş yapmak istemedikleri, Trabzon ilinde ikamet eden Hazaraların sosyal ve sistem entegrasyonun henüz gerçekleşmediği öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century; hundreds of people have become obliged to immigrate every year because of wars, national and international conflicts of interest, natural disasters, climate changes, famine, starvation, and epidemic diseases occurring in many parts of the world. Particularly with the increase in transportation and communication opportunities, the issue of international migration has become globally more visible in recent years. Afghanistan; which is the cornerstone of Eurasia, has a historical process of being the source country of many refugees and asylum seekers in the world. The most basic elements that shape this process include the Union of Soviet Socialist Republics' invasion of Afghanistan in 1979, Taliban's coming to power in 1992, the start of the civil war, the attacks of terrorist groups, the conflicts between ethnic and religious groups, and the USA's intervention against al-Qaeda after the terrorist attacks of September 11, etc. Moreover; because of the lack of political and economic stability in the country, lack of safety of life, and poverty and illness (physical and psychological); people feel the need to leave their place of residence and immigrate far and wide all over the world for the safety of their lives and the hope for a better life. In this study, the immigration experiences and integration status of the Hazaras residing in Trabzon province were investigated. The mixed research method; in which both quantitative and qualitative research methods are employed, was used in this study. A questionnaire form comprising closed-ended questions within the scope of quantitative research and an interview form comprising semi-structured questions for qualitative research were developed for the purposes of this study. From the Hazara population, 80 individuals were surveyed and 16 individuals (8 women and 8 men) were interviewed within the scope of the research. The individuals in the research group were recruited with the snowball sampling technique.Of the main results of the study; the prominent ones include that the Hazaras illegally entered Turkey; they faced with serious problems (housing, employment, health, education, etc.) both both before and after the immigration; they do not want to return to Afghanistan; and that Hazaras residing in Trabzon province have not integrated to the society and the system yet.