الجـدل العقـدي مع أهل الكتاب سـورة آل عمران أنموذجـاً
Ehli kitap ile akaid tartışmaları - Ali İmran Suresi (The doctrine argument with Christians (Model – AL- umran Surah))
- Tez No: 623861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İYİBİLDİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tartışma, akide, Ehl-i kitap, Ali İmran suresi, Kur'an'ın üslubu, Debate, Doctrine, Christians, AL- umran Surah
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsan aklı ikna etmenin gücünü hep araştırmış ve aradığı şeye de deliller ve burhanlar yoluyla ulaşmıştır. Bu, münazara, karşılıklı konuşma ve tartışma yoludur. İslam kültüründe münazara çok karşılaşılan bir şey değildir ancak yeni fikirleri ve değerleri üreten bir etmendir. Özellikle ikna edici bir münazarayı hazırlayan tartışma aletleri, muhtelif dini anlayışlara ve sınıflara mensup insanların muhtaç oldukları diyaloğu inşa etme yolundaki araştırmanın ulaştığı şeylere göre ortaya çıkar. Kur'an bu insanlara bir rahmet olarak inmiştir. Bu sebeple o insanlara düşünce ufkunu açmak, apaçık hakkı idrak etmek için kendisine yol gösterici ayetler vasıtasıyla veya tartışma ve münazara kapısını açmak suretiyle bir tartışma yöntemi de getirmiştir. Maksat onları kendi öz kanaatlerine ulaştırmaktır. Tartışma ve diyalogda Kur'an'ın üslubu budur. Ben de Ehl-i kitabın sapık itikatlarında ve Allah'a iftiralarında onlarla tartışmada büyük bir öneme sahip olduğu için bu başlığı tercih ettim. Kur'an-ı Kerim onlarla tartışırken hidayet ve rehberlik yolunu izlemiştir. Allah Teala insanı konuşan ve düşünen bir varlık olarak yaratmıştır. Ona bir takım düşünceler ve bilgiler gelir. Bu düşünceler ve bilgiler insanı zorunlu olarak bunları açıklamaya sevk eder. Bu araştırmadaki benim çalışmam da bu anlattığım şeylere uygun olarak gelişmiştir. Önce cedel (tartışma) kelimesini lügat ve ıstılah yönünden tarif ettim. Akide kelimesinde de aynı şeyi yaptım. Kur'an-ı Kerim'deki mücadele nevilerini ve onun Ehl-i kitapla ve başkalarıyla diyalog ve münazara üslubunu ele aldım. Alimlere göre tartışmanın hükmünü, daha sonra makbul bir tartışmaya götüren sağlıklı yöntemleri beyan ettim. Aynı şekilde Ehl-i kitabı, itikatlarının mahiyetini, kitaplarını, onlarla ilişkinin hükmünü tarif ettim. Ve yine Âl-i İmran suresini, nüzul sebebini, ele aldığı maksatları ve konuları tarif ettim. Daha sonra Âl-i İmran suresindeki uluhiyet, nübüvvet ve sem'ıyyat ile ilgili cedel ayetlerini ele aldım. Bundan sonra onların akait meselelerindeki tartışmalarını, Allah'ın sıfatları hakkındaki yakışıksız sözlerini ve Kur'an'ın bu iftiraları tartışma yöntemiyle nasıl bir üslupla reddettiğini anlattım. Nübüvvet meseleleriyle ilgili iftiraları ve iddialarını ve Kur'an'ın bunları nasıl reddettiğini de ele aldım. Son olarak ahiret günü hakkındaki itikatlarıyla ilgili ve Allah'ın Kur'an'da reddettiği şeyleri beyan ettim.
Özet (Çeviri)
It is the human mind that searches for the strength of satisfaction. It is done by the proof Via debate. The debate in the Islamic heritage wasn't of a deep confrontation about, it is a factor that result in thoughts and values. The mechanism that gives the debate the satisfaction feature, manifests as the research ends in debate that humanity needs in its different religions and types, those to whom the Halley Quran was revealed as mercy. The Quran came to debate and to broaden their mind and thinking and to realize the obvious right. This is done by Ayats that denote, by discussion and debate. This is the reason behind selecting the topic for its important, in debating Christians who went astray and telling lies on Allah. The holly Quran tries to bring them to the right way in debating them. Allah has created humans speak and think who try to realize and consider things that make them tell about. The researcher dealt with this research according to what is mentioned above. I definite the debate idiomatic ally and linguistically. I dealt with doctrine, types of debate in the Holly Quran , its style in debate and dialogue for Christians and other people. I explained the legitimacy of debate for scholars and the right ways that lead to good debate. In addition, I explained identified the Christians, their doctrines, their sacred books and the legitimacy of dealing with them. I also explain AL- Quran Surah, reasons of its reveal. I explained the Ayats of debate in this Surah that is related to prophecy and Allah and what these Ayats order the Christians to do. I explained the debate of the Christians regarding doctrine and what they assume about Allah's features that we reject. I tacked the style of the Holly Quran to respond them by debate. Furthermore, I showed their incorrect assumption regarding matters of prophecy and how the Quran respond them by debate and finally what they think of the hereafter which in the Quran rejects what they believe.