Koroner bypass operasyonu yapılan erişkin hastalarda kardiyopulmoner bypass sırasında vakum destekli venöz drenaj uygulamasının hemodilusyon ve postoperatif kan ürünleri kullanımı üzerine etkisi
The effect of vacuum assisted venous drainage during cardiopulmonary bypass on hemodulition and postoperative use of blood products in adult patients undergoing coronary artery bypass operation
  1. Tez No: 623887
  2. Yazar: ÖMÜR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HÜDAİ ÇATALYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Vakum, kardiyopulmoner bypass, açık kalp cerrahisi, venöz drenaj, vakum destekli venöz drenaj, minimal invaziv, hemodilüsyon, Vacuum, cardiopulmoner bypass, open heart surgery, venous drainage, vacuum support venous drainage, minimal invaziv, hemodilution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Kardiyak operasyonların tamamına yakınında uygulanan kardiyopulmoner bypass, (KPB) kalp ve akciğerlerin fonksiyonlarının geçici olarak bir kalp akciğer makinesi (KAM) tarafından yerine getirilmesidir. Vakum destekli venöz drenaj (VDVD) ; venöz rezervuara vakum uygulaması ile venöz drenajın arttırılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, koroner bypass operasyonu yapılan erişkin hastalarda KPB sırasında VDVD uygulamasının hemodilüsyon ve kan ürünleri kullanımı üzerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla ; Nisan 2016 – Mayıs 2017 tarihleri arasında kliniğimizde KPB eşliğinde izole koroner arter bypass cerrahisi uygulanan 104 hasta (ortalama yaş 65.24 ± 7.82, 75'i erkek) çalışmaya alındı . Vakum destekli venöz drenaj uygulanan 52 hasta ( Grup 1)'i uygulanmayan diğer hastalar (Grup 2)'yi oluşturdu. Hastalarda hematokrit, hemoglobin, eritrosit kullanımı, trombosit kullanımı, taze donmuş plazma kullanımı gözden geçirildi. Grup 1'e ait KPB devresindeki prime solüsyonuna ilave edilen volüm miktarı Grup 2'ye ait miktardan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p = 0.012). Bu çalışmanın sonuçları , KPB eşliğinde izole koroner arter bypass cerrahisi sırsında VDVD uygulamasının intra operatif hemodilüsyonu ve kan ürünleri kullanım miktarını azalttığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF VACUUM ASSISTED VENOUS DRAINAGE DURING CARDIOPULMONARY BYPASS ON HEMODULITION AND POSTOPERATIVE USE OF BLOOD PRODUCTS IN ADULT PATIENTS UNDERGOING CORONARY ARTERY BYPASS OPERATION Ömür Özmen , Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi , Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Perfüzon Teknikleri Ana Bilim Dalı İnciraltı – İzmir [email protected] Abstract Cardiopulmonary bypass (CPB), being done during most of the cardiac operations, is replacement functions of both of heart and lungs by a heart-lung machine. Vacuum assisted venous drainage is to increase venous drainage by adding suction to venous reservoir. The purpose of the current study is to examine the effect of vacuum assisted venous drainage on hemodulition and use of blood products during CPB in adult patients undergoing coronary bypass operations. For this purpose, 104 patients (mean age 65.24 ± 7.82, 75 men) who underwent isolated coronary artery bypass operations with CPB in our clinic between April 2016 and May 2017 were included in the study. Vacuum assisted venous drainage was used in 52 patients (Group 1), whereas it was not used in other patients (Group 2). Hematocrit and haemoglobin levels, and use of erythrocyte, platelet and fresh frozen plasma were reviewed in all patients. The amount of volume (ml) added into prime solution in CPD circuit in Group 1 was statistically significantly lower than the amount of volume in Group 2 (p = 0.012). The results of the current study suggest that vacuum assisted venous drainage during isolated coronary bypass operations with CPB decreases intraoperative hemodilution and use of blood products.