Baskı gruplarının yönetişim anlayışı temelinde kamusal karar verme mekanizmalarına etkisinin analizi
Analysis of the impact of pressure groups on public decision making mechanisms on the basis of governance approach
  1. Tez No: 623896
  2. Yazar: OSMAN UÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetişim, Modernizm, Postmodernizm, Baskı Grupları, Çıkar Grupları, Management, Governance, Modernism, Postmodernism, Pressure Groups, Interest Groups
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, yönetişim anlayışı temelinde baskı gruplarının kamusal karar verme mekanizmalarına etkisi ele alınmıştır. Yönetim, yönetişim, ulusal yönetişim, yerel yönetişim, küresel yönetişim ve bölgesel yönetişim gibi kavramlara yer verilmiştir. Yönetişim yaklaşımının tarihsel gelişimi, özellikleri, bu özelliklerden katılımcılık, etkinlik, şeffaflık, hukukun üstünlüğü, eşitlik, hesap verilebilirlik, stratejik vizyon ve cevap verilebilirlik konularında açıklamalara yer verilmiştir. Yeni devlet anlayışı; yeni muhafazakârlık ve neo-liberalizm başlıkları altında ele alınmıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışında yer alan; modernizm, post-modernizm, sosyal devlet anlayışı vs. konuları irdelenmiştir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde demokrasinin bir aracı olarak; baskı grupları, çıkar grupları, baskı grubu türleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Baskı gruplarının amaçlarını gerçekleştirmek üzere kullandıkları yöntemlerden; tehdit, ikna, para, lobicilik, rüşvet ve boykot gibi araçların etkileri tartışılmıştır. Kamu denetimi faaliyetleri çerçevesinde; ombudsman kavramı, tarihsel gelişimi, denetim faaliyetlerinin önemi, denetimin meşruiyet katkısı konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of pressure groups on public decision-making mechanisms was examined based on the understanding of governance. Concepts such as management, governance, national governance, local governance, global governance and regional governance have been included. Historical development of governance approach, its features, participation, efficiency, transparency, rule of law, equality, accountability, strategic vision and responsiveness are explained. New state understanding; new conservatism and neo-liberalism. The new public administration concept; modernism, post-modernism, understanding of social state, etc. have been examined. As a means of democracy in later parts of the work; print groups, interest groups, print group types have been dealt with in detail. From the methods used by print groups to accomplish their goals; threats, persuasion, money, lobbying, bribery and boycotting. In the context of public inspection activities; the concept of ombudsman, historical development, the importance of audit activities, the legitimacy contribution of audit.