Eşleri cezaevinde bulunan kadınların toplumsal cinsiyet çıkmazında yoksullukla başa çıkma süreçlerinin incelenmesi: Gaziantep-Şehitkâmil örneği
Investigation of poverty processing processes in women with personal wives in prison: Gaziantep-Şehitkâmil example
- Tez No: 623898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Sosyal Yardımlar, Sosyal ve Ekonomik Destek, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Poverty, Women Poverty, Social Aids, Social and Economic Support, Feminism, Gender
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yoksulluk tarihin her döneminde toplumsal yapı içerisinde bireyin yaşam koşullarını etkileyen en önemli etkenlerden biri olmuştur. Kadınlar, toplumsal yapı içerisinde toplumsal cinsiyet normlarının kadına yüklediği roller ve beklentiler nedeniyle yoksulluktan erkeklere oranla daha fazla etkilenmişlerdir. Bu çalışmada eşleri çeşitli nedenlerle cezaevinde olan kadınlar tarafından deneyimlenen yoksulluğun olumsuz etkilerini azaltmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın“sosyal yardım”kapsamında yaptığı sosyal ve ekonomik desteğin kadın yoksulluğunu önlemedeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu kadınların yoksullukla başa çıkma süreçleri, yoksulluğun gündelik hayat üzerindeki yanılsamaları ve toplumsal cinsiyet normlarının yoksulluk üzerindeki etkileri, kadınların aktardığı deneyimler ve sosyal yardım kavramı üzerinden feminist bir bakış açısıyla eleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty has been one of the most important factors affecting the living conditions of the individual within the social structure in every period of history. Women were more affected by poverty than men because of the roles and expectations imposed by gender norms on women in the social structure. In this study, in order to reduce the negative effects of poverty experienced by women whose husbands are in prison for various reasons, the effect of the social and economic support provided by the Ministry of Family and Social Policies within the scope of“social assistance”preventing women's poverty was investigated. At the same time, these womens have been criticized from a feminist perspective on coping with poverty, the illusions of poverty on daily life and the effects of gender norms on poverty, women's experiences and the concept of social assistance.