Kurumsal imaj ve farkındalık oluşturmada bilgi teknolojilerine stratejik yaklaşım
Strategic approach to information technology in creating corporate image and awareness
- Tez No: 623899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALTINBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal imaj, farkındalık, Bilgi Teknolojileri, Kurumsal Kimlik, Kurum Kültürü, Üniversite
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Kurum ve kuruluşlar için kurumsal imaj ve farkındalık oluşturma, rekabet güçlerini ve pazar paylarını artırma, tüketici davranış ve kararlarını etkileme, nitelikli çalışanları kuruluşa çekme gibi birçok açıdan önemlidir. Fakat birçok kurum ve kuruluş bunun önemini kavrayamamıştır. Özellikle Bilgi Teknolojilerinin (BT) ve İnternetin dünyayı sarmalayarak küreselleştirdiği, rekabetçiliği artırdığı günümüzde, kurumsal imaj ve farkındalık oluşturmada BT'lerinin kullanımına stratejik bir yaklaşım ile bakarak etkili kullanımı gerekmektedir. Bu yaklaşım tüketiciler nezdinde farkındalık oluşturan kuruluşlar ile müşterileri birbirine yakınlaştıracak, pazar paylarını, tercih edilebilirliklerini artıracaktır. Ülkemizde sürekli artan devlet ve özel üniversite sayılarıyla birlikte üniversiteler arası rekabet artmış, üniversiteler de tercih edilebilen bir üniversite olabilme çabası içine girmiş bulunmaktadırlar. Bu rekabette kurumsal imaj ve farkındalık oluşturmaları onlar için bir avantaj olacaktır. Üniversitelerin tercih edilmesinde eğitim kalitesi, akademik çalışma ve başarıları, akademisyenlerin tanınırlığı ve etkisi vb. faktörler kurumsal imaj açısından en etkili faktörlerdir. Bunların yanı sıra fiziki imkânları, sosyo-kültürel, eğitim imkânları da elbette diğer etkili faktörlerdendir. Bunlar doğru şeylerdir. Fakat bu doğru şeylerin, doğru mesajlarla, doğru iletişim, etkileşim kanalları kullanılarak, hedef kitlelere ulaştırılması üniversitenin çok geniş bir alana yaygın olan potansiyel hedef kitlesine pazarlanması gerekir. Bu pazarlamada ise en etkili stratejik araç ise Bilgi Teknolojileridir. Üniversite içinde eğitim kalitesi, akademik faaliyetler, akademik başarılar, sunduğu fiziksel, sosyal, kültürel, sportif, barınma imkânları, tarihi, kültürel, doğal değer ve dokular ne kadar doğru, sürekli ve yoğun biçimde hedef kitlelere yansıtılıp farkındalık oluşturulabilir, güven sağlanırsa tercih edilme oranı da artacaktır. BT'lerine stratejik bir yaklaşım, kurumsal imaj ve farkındalık oluşturmaya büyük katkılar sağlayacaktır. Bu araştırmanın bulguları ile YÖK'ün yaptığı araştırma içerisindeki bulgulardan da anlaşıldığı gibi tercihlerde en etkili farkındalık oluşturan araçların BT'lerine dayalı araçları olan sosyal medya, üniversitelerin web siteleri, arama motorlarında ve video paylaşım ağlarındaki haber, bilgi ve görseller olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Creating corporate image and awareness for institutions and organizations, increasing their competitiveness and market shares, influencing behavior, behavior and decisions, economic organizations. But first, the institution and the organization will understand the importance of this. You can globalize by surrounding the world of Information Technology (IT) and the Internet in particular. Using this approach, it will bring closer, increase market shares and preferability. With the ever increasing number of public and private universities in the country, competition among universities has increased and universities have been in an effort to become a preferred university. It is an advantage for them to create corporate image and awareness in this competition. The quality of education, academic studies and achievements, recognition and impact of academicians, etc. are the most effective factors in terms of corporate image. In addition, physical opportunities, socio-cultural and educational opportunities are, of course, other influential factors. These are the right things. However, these right things should be delivered to the target audiences by using the right messages, the right communication and interaction channels, and the university should be marketed to a wide range of potential target groups. The most effective strategic tool in this marketing is Information Technologies. The quality of education within the university, academic activities, academic achievements, physical, social, cultural, sporting, housing opportunities, historical, cultural, natural values and textures can be reflected to target audiences accurately, continuously and intensively. will also increase. A strategic approach to IT will make significant contributions to creating corporate image and awareness. As it is understood from the findings of this research and the findings of YÖK's research, social media, which are the most effective awareness-based tools of choice, are news, information and visuals in universities' web sites, search engines and video sharing networks.