Risk alma eğiliminin örgütsel bağlılık ile ilişkisi ve bu ilişkiyi belirlemeye yönelik bir uygulama
Relationship between organizational commitment and the tendency of taking risk and the application so as to determine the relationship
- Tez No: 623900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALTINBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Alma Eğilimi, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, The tendency of taking risk, the organizational commitment, the emotional commitment, the continuance commitment, the normative commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, gündelik ve iş hayatının her alanında bir gereksinim haline gelmiş ve gelecek olan risk alma eğilimi kavramı ile bugünün modern örgüt yapıları içerisinde her zaman saygınlığını korumuş ve arttırmış olan örgütsel bağlılık konusu araştırılmıştır. Risk alma eğilimi durumu ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir uygulama yapılmıştır. Ayrıca risk alma eğiliminin alt boyutları ile örgütsel bağlılığın alt boyutları arasındaki ilişki incelenmiş, bu alt boyutların demografik değişkenlerle arasında fark olup olmadığı da araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın örneklemi Kütahya İli Gediz İlçesi Organize Sanayi Bölgesinde yer alan 6 sektörde faaliyet gösteren 8 firmada çalışan 343 iş görendir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında analiz edilmiştir. Veriler güvenilirlik analizi, frekans analizi, korelasyon analizi, T-testi, varyans analizleri ile değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre risk alma eğiliminde olan iş görenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
At that study, it is searched that the relationship between organizational commitment, which always protects and rises the respectability within current modern organization structure and the concept of tendency of taking risk, which is a requirement and will be a requirement in every field of daily routine and the business life. An application is held in order to determine the relationship between the situation of the tendency of taking risk and organizational commitment. Moreover, the relationships between the sub-dimensions of the tendency of taking risk and the sub-dimensions of organizational commitment are also examined. It is added to the study whether it is a different between demographic properties this sub-dimensions. The samples of the research are 343 workers who work in 8 firms having operations in 6 fields in The Organized Industrial Zone in the country of Gediz of Kütahya Province. At that study the questionnaire is used as data gathering process. The data obtained through the questionnaires are analyzed via SPSS statistics programme. The datas are subjected to the evaluation of reliability analysis, frequency analysis, correlation analysis, T-test, variance analyses. According to the results of the study, it is seen that the degrees of organizational commitment of the workers of being in tendency of taking risk have risen.