Türkiye'de kamu hizmetlerinin sunumunda gönüllü STK katılımı: Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı örneği
Volunteers ngo participation in the provision of public services in Turkey: Case of Educational Volunteers Foundation of Turkey
- Tez No: 623911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Kamu Hizmeti, Gönüllülük, Demokrasi- Sivil Toplum İlişkisi, Sivil Toplum Kuruluşları, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Civil Society, Public Service, Volunteerism, Democracy Civil Society Relations, Civil Society Organizations, Educational Volunteers Foundation of Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sivil toplum geçmişten günümüze gelene kadar her toplumda var olmuştur. İnsanların topluluk halinde yaşamaya başlamasından itibaren oluşum gösteren bu kavramın dönemlere göre farklı birçok tanımı yapılmıştır. Genel bir tanımla sivil toplum; gönüllülüğün esas olduğu, devletten özerk olarak hareket etme yetisine sahip, kendine ait destekçisi bulunan, bireyler ve devlet arasında aracı kurum niteliği taşıyan sosyal bir alandır. Sivil toplumun mihenk taşı sivil toplum kuruluşlarıdır. Daha çok toplumda eğitim, sağlık, çevre, insan hakları, sanat, spor vb. konularda farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak, ortak bir fikir, ortak bir amaç, ortak bir hedef doğrultusunda bir araya gelmiş insanların, gönüllülük esasına dayalı olarak oluşturdukları birlikteliklerdir. Dernek, vakıf, sendika, birlik gibi oluşumlar şeklinde meydana gelmektedir. Devletin topluma sunduğu hizmette eksik ve yetersiz kaldığı noktalarda sivil toplum kuruluşları boşlukları doldurmaya çalışmaktadır. Sadece toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında değil siyasi konular hakkında fikirlerini beyan ederek siyaset arenasında da aktif rol oynamaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeve içerisinde sivil toplum, kamu hizmeti ve gönüllülük ile ilgili tanımlar yapılmış; çalışmanın özünü oluşturan sivil toplumun tarihsel açıdan gelişimi geniş bir perspektiften inceleme ve açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde; topluluk haline gelen sivil toplum kuruluşunun tanımı yapılmıştır. Amaçları, işlevleri, özellikleri ve üye olan kurumlardan oluşan kuruluş türleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; Türkiye'de eğitime destek vermek için kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın hizmet ve faaliyetleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Civil society has existed in every society from past to present. Many definitions of this concept, which has emerged since the beginning of living in the community, have been made according to different periods. Civil society as a general definition; It is a social area where volunteering is essential, capable of acting autonomously from the state, having its own supporter, and acting as an intermediary institution between individuals and the state. Civil society is the cornerstone of civil society. In society, education, health, environment, human rights, arts, sports etc. To create awareness and create awareness on issues, a common idea, a common goal, a common goal in the direction of people who came together on the basis of voluntariness formed by the association. Associations, foundations, unions, unions occur in the form of such formations. Non-governmental organizations are trying to fill the gaps where the state is inadequate and insufficient in the services provided to the society. It plays an active role not only in meeting social needs but also in the political arena by expressing its opinions on political issues. In the first part of the research, definitions related to civil society, public service and volunteering were made within the conceptual framework; The historical development of civil society which constitutes the essence of the study is examined and explained from a wide perspective. In the second part; the definition of the non-governmental organization which has become a community. The aims, functions, characteristics and types of organizations consisting of member institutions were examined. In the third part; Turkey Education Volunteers Foundation of Turkey was established to support the education services and activities are evaluated.