Investigation of socio-economic and environmental contribution of wastes through recycling: the case of Eskişehir province
- Tez No: 623912
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Atık Stratejileri, Katı Atık, Ambalaj atığı, Büyükşehir Belediyesi, T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji, Büyükşehir Ana Faaliyet Raporları, Recycling, Waste Strategies, Solid Waste, Packing Waste, Metropolitan Municipality, T.R. Ministry of Environment and Urbanisation, Renewable Energy, Metropolitan Municipality Main Activity Reports
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşme, hızlı ve kontrolsüz artan dünya nüfusu ile birlikte insanların ihtiyaçlarının artması, işletmeleri daha fazla kaynak tüketmeye zorlamıştır. Artan kaynak tüketimi ile birlikte, doğal denge bozulmakta ve çevreye verilen zarar artmaktadır. İste bu noktada geri dönüşümün önemi ortaya çıkmaktadır. Atıklarının çevreye zarar verecek şekilde alıcı ortama bırakılmasının önlenmesi için atık yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ayrıca ambalaj atıklarının tekrar kullanımı, geri dönüşümü ve geri kazanımı yoluna gidilmelidir. Bu sistemin işleyişi kaynakta ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı biriktirilmesi ile başlamaktadır. Bu çalışmada, ambalaj atıklarının tekrar kullanımı, geri dönüşümü ve geri kazanımı ele alınmış, Eskişehir'de yapılan geri dönüşüm çalışmaları sunulmuştur. Yapılan çalışmada Eskişehir ilinin geri dönüşüm uygulamasındaki yeri ve çalışmaları ele alınarak 30 büyükşehir belediyesi ile karşılaştırılmış ve ülkemizin geri dönüşüm haritası ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Bunun neticesinde geri dönüşümün ülke ekonomisine katkısı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalisation along with rapid and uncontrolled rise in world population caused an increase in human needs and forced companies to consume more resources. Coupled with increased resource consumption, natural balance deteriorates and environmental damage increases. At this point, the importance of recycling becomes evident. In order to prevent waste to be left to the receiving environment injuriously to the nature; waste management systems need to be developed, moreover, packing wastes should be reused, recycled and recovered. The systems functions starts at the point where packing waste get seperated from domestic waste and collected at the source. In the study; reutilisation, recycling and recovery of packing waste is discussed and recycling work in Eskisehir is presented. Research tries to demonstrate the recycling map of our country via a comparison of Eskisehir with 30 of other metropolitan municipalities by examining the position and work of Eskisehir in recycling. As a result, the benefits of recycling to the national economy is revealed.