İç kontrol sisteminde risk yönetiminin, anonim şirketlerde incelenmesi
Investigation of risk management in an internal control system, institutional companies
  1. Tez No: 623910
  2. Yazar: İLKNAZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Kurumsal Risk Yönetim, Firma Performansı, Risk, Enterprise Risk Management, Company Performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler, ABD başta olmak üzere ortaya çıkan muhasebe hile ve skandalları, yatırımcıların piyasaya olan güveninin azalmasına neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler Geleneksel Risk Yönetimini (GRY) anlayışının firma istek ve ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğumu ortaya koymuştur. Bu gelişmeler ışığında yeni bir yaklaşım olan Kurumsal Risk Yönetimi (KRY) üzerine çalışmalar başlamıştır. Kurumsal risk yönetimi; firmaların karşılaşabileceği bütün riskleri yönetmeyi amaçlayan, risklerin fırsat ve tehdit yönlerini birlikte ele alan aynı zamanda bu süreçte yönetim kurulu, yöneticiler ve diğer bütün çalışanların yer alması gerektiğini savunan risk yönetim sürecidir. Kurumsal risk yönetiminin rekabet avantajı sağlaması ve firma değerini artırması beklenmektedir. Bu çalışma kurumsal risk yönetiminin firma performansı üzerinde etkisi olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada Borsa İstanbul'da (BİST) İmalat sanayinde yer alan 179 işletmenin 2017 2013 yıllarını kapsayan beş yıllık veriler ile 895 işletme/yıl verisi kullanılmıştır. Kurumsal risk yönetiminin firma performansı üzerindeki etkileri Panel Veri Tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bağımsız değişkenleri ilgili literatürde sıklıkla kullanılan kurumsal risk yönetimi-firma performansı ilişkisini etkileyen faktörler içinden belirlenmiştir. Bu faktörler; risk yönetimi komitesi, yönetim kurulunda yer alan finans/muhasebe uzmanlar, kurumsal risk yöneticisi, denetim komitesi büyüklüğü ve yönetim kurulu büyüklüğü oluşturmaktadır. Çalışmada kontrol değişkeni olarak satışların büyüklüğü kullanılmıştır. Bağımlı değişken olarak ise finansal performans göstergesi olan aktif karlılık oranını seçilmiştir (Return on Assets-ROA). Araştırmanın vi sonucunda kurumsal risk yöneticisi ve firma büyüklüğü değişkenleri firma performansını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Denetim komitesi büyüklüğü değişkeni ise firma performansını negatif yönde etkilemektedir. Dolayısıyla kurumsal risk yöneticisi ve firma büyüklüğü değişkenlerinde meydana gelebilecek bir değişim aktif karlılık oranını aynı yönde etkilerken, denetim komitesi büyüklüğü değişkeninde meydana gelen değişim ters yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
Global economic crises, accounting frauds and scandals, especially in the US, have caused investors to lose confidence in the market. These developments have shown that the traditional risk management approach is insufficient to meet the needs and needs of the company. In the light of these developments, studies on Enterprise Risk Management, which is a new approach, have started. Enterprise risk management; It is the risk management process that aims to manage all risks that companies may face, that deals with the opportunities and threats of risks together, and also advocates that the board, managers and all other employees should take part in this process. Corporate risk management is expected to provide competitive advantage and increase firm value. This study aimed to determine whether corporate risk management has an impact on firm performance. In this study, 5 year data and 895 business / year data of 179 enterprises in Borsa Istanbul (BIST) covering the years of 2017 2013 were used. The effects of corporate risk management on firm performance were analyzed with Panel Data Technique. The independent variables of the study were determined among the factors affecting the relationship between corporate risk management and firm performance, which are frequently used in the related literature. These factors are the risk management committee, finance / accounting experts, corporate risk manager, audit committee size and board size. In the study, the size of sales was used as the control variable. The return on assets-ROA, which is the financial performance indicator, was selected as the dependent variable. The size of the audit committee has a negative effect on the viii performance of the firm. Therefore, a change in corporate risk manager and board size variables will affect asset profitability in the same direction, whereas change in audit committee size variable will adversely affect.