İhraç kaydıyla teslimlerde KDV iadesi ve muhasebeleştirilmesi
Vat return and accounting for delivery with export registration
- Tez No: 623926
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat, Kdv İadesi, İhracat Teşvikleri, Export, Return, Export Incentives
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan devletler açısından ihracat, ekonomik olarak ilerlemeyi sağlayan önemli durumlardan bir tanesidir. İhracat ülkeler arası rekabeti teşvik etmesiyle, ihracat yapan ülkelerin ekonomik kalkınmalarına yardımcı olur. Birçok devlet ihracatçılar için teşvikler ve destek paketleriyle onlara yardımcı olmaktadır. Ülkeler ihracat kapasitelerinde artış sağlamak için AR-GE, nitelikli personel istihdamı, bazı vergi muafiyet ve istisnaları, düşük maliyetli kredi gibi çeşitli yollarla ihracat yapan ekonomik yapıları teşvik etmişlerdir. Devletler ayrıca vergi teşvikleri yoluyla da destek olmuştur. Bunlar; istisna, indirim, düşük vergi oranı, muafiyet şeklinde meydana gelmektedir. Ülkemizde bu sebeple uygulamaların başında KDV istisna ve iadesi gelmektedir. Yüklenilen KDV iadesi ihracat yapmakta olan şirketler için önemli bir teşvik unsuru haline gelmiştir. KDV iadesi ihracat yapan şirketlerin finansal performanslarını artırmada ve uluslararası rekabet gücünü artırmada önemli bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
For the developed and developing states in recent years, exports have been one of the most important economic conditions. It helps the economic development of exporting countries by encouraging competition between countries. Many states assist exporters with incentives and support packages. Countries have encouraged economic structures that export in various ways such as R & D, employment of qualified personnel, some tax exemptions and exceptions, and low-cost loans in order to increase their export capacity. States have also supported through tax incentives. These; exemption, discount, low tax rate, exemption. For this reason, VAT exemption and refund is one of the leading applications in our country. The reimbursed VAT has become an important incentive for export companies. VAT refunds play an important role in enhancing the financial performance of exporting companies and increasing their international competitiveness.