Redo açık kalp cerrahisinde sternotomi öncesi kardiyopulmoner bypass'a girilmesi güvenliği arttırır mı?
Does entering cardiopulmonary bypass before sternotomy in re-operative patients increase the reliability in open cardiac surgery ?
- Tez No: 623934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN GÖKALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, resternotomi, redo açık kalp cer-rahisi, Cardiopulmonary bypass, resternotomy, redo open heart surgery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Redo Açık Kalp Cerrahisinde Sternotomi Öncesi Kardiyopulmoner Bypass'a Girilmesi Güvenliği Arttırır mı? AMAÇ: Gelişen teknoloji, tecrübe ve beklenen yaşam süresinin uzaması ile birlikte her geçen gün tekrarlayan açık kalp cerrahisi sayısı artmaktadır. Bu hastalarda medi-astinal disseksiyon esnasında yaralanma riski daha fazladır. Bu sebeple kardiyak ya-ralanma riski açısından hastaya sternotomi öncesi femoral kanülasyon yapılması tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Bu çalışmada sternotomi öncesi femoral kanü-lasyon yapılmasının güvenliği arttırıp arttırmadığı araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Sternotomi öncesi femoral kanülasyon yapılan ve yapıl-mayan 114 hasta retrospektif olarak analiz edildi. Hastalar, sternotomi öncesi femoral kanülasyon yapılanlar Grup 1, yapılmayanlar Grup 2 olarak ayrıldı. Her iki grup preoperatif, peroperatif ve postoperatif veriler eşliğinde güvenlik açısından karşılaştı-rıldı. BULGULAR: Hastalar preoperatif veriler açısından karşılaştırıldığında erkek cinsi-yet ve PAH varlığı anlamlı olarak Grup 1' de daha fazla saptandı. Operatif sonuçlar açısından hastalar karşılaştırıldığında ise anlamlı farklılık saptanmamıştır. 24 saatlik drenaj, ekstübasyon süresi, yoğun bakım kalış süresi, taburculuk süresi, kanama re-vizyonu, kullanılan kan miktarı, uzamış inotrop kullanımı ve postoperatif ABY geli-şimi gibi elde olunan postoperatif veriler Grup 1' de anlamlı olarak daha fazla olduğu tespit edilmiştir. SONUÇ: Hastaların operatif verileri arasında anlamlı fark saptanmaması ve postope-ratif veriler açısından Grup 2 hastaların daha iyi durumda olması nedeni ile sterno-tomi öncesi femoral kanülasyon yapılmasının güvenliği arttırmadığı kanaatine var-maktayız. Ancak bu konu ile ilgili prospektif randomize kontrollü çalışmalara gerek duyulduğu akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Does Entering Cardiopulmonary Bypass Before Sternotomy in Re-operative Patients Increase The Reliability in Open Cardiac Surgery ? OBJECTIVE: The number of open cardiac surgeries is increasing day by day with the development of technology, gained experience and increased expected life span.In these patients, the risk of injury during mediastinal dissection is greater. For this reason, femoral cannulation before the patient's sternotomy is one of the prefer-red methods for the lower risk of cardiac injury.In this study, it was investigated whether femoral cannulation before sternotomy will increase the safety. MATERIALS and METHODS: 114 patients with and without femoral cannulation before sternotomy were retrospectively analyzed.Patients were divided into two gro-ups as femoral cannulation before sternotomy (group 1) and those without femoral cannulation (group 2). Both groups were compared in terms of safety in the presence of preoperative, perioperative, and postoperative data. RESULTS: When the patients were compared in terms of preoperative data, male gender and presence of PAD were significantly higher in Group 1. When the patients were compared in terms of operative results, no significant difference was fo-und.Post-operative data such as 24-hour drainage, extubation time, intensive care unit stay, discharge time, bleeding revision, amount of blood used, prolonged inotrop use and postoperative ARF development were found to be significantly higher in Group 1. CONCLUSION: Due to the no significant difference between operative data of Group 1 and Group 2 patients, yet better the postoperative condition of Group 2 pati-ents, we conclude that femoral cannulation before sternotomy does not increase the reliability in open heart surgery in re-operative patients. However, it should be kept in mind that prospective randomized controlled studies on this subject are needed.