Mihail Bahtin'in romana dair görüşleri düzleminde bir okuma: Sessiz ev
A reading in the context of Mikhail Bakhtin's opinions about novel genre: Silent house
- Tez No: 623970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mihail Bahtin, Orhan Pamuk, polifoni, heteroglossia, karnaval, diyaloji, Mikhail Bakhtin, Orhan Pamuk, polyphony, heteroglossia, carnival, dialogism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Bahtin'in roman teorisine dair fikirleri çerçevesinde Orhan Pamuk'un deneysel, modernist ve bununla birlikte toplumsal izler de taşıyan ikinci romanı Sessiz Ev incelenmiştir. Çalışmada bir yandan Bahtin'in roman türü hakkındaki görüşleri üzerinde durulmuş öte yandan Orhan Pamuk'un roman anlayışına ve Sessiz Ev'in Türk romanındaki konumuna değinilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan üç kavramın yanında çalışmayı anlaşılır kılmak adına“kronotop”ve“diyaloji”kavramlarına da açıklık kazandırılmaya çalışılmıştır. Çalışma temel olarak iki kısımdan oluşmuştur. Kuramsal çerçevenin çizildiği ilk bölümde;“polifoni”,“heteroglossia”,“karnaval”gibi Bahtin teorisini anlamak için kullanılabilecek kimi anahtar kavramlar tartışılmış ve bu kavramlara açıklık kazandırılmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda ise bu kavramlar üzerinden Sessiz Ev romanı incelenmiş ve kavramların roman üzerinden izleri sürülmüştür. Sonuç olarak“polifoni”,“heteroglossia”ve“karnaval”kavramlarının Pamuk'un bu romanında pek çok açıdan karşılığını bulduğu saptanmış, bu durum metinden alınan örneklerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study Orhan Pamuk's second novel Silent House was examined. This novel has not only experimental and modernist features but also some social traces. Our work not only focuses on Bakhtin's ideas about the novel genre but also Orhan Pamuk's ideas, his position in the Turkish novel and especially his second novel Silent House. In addition to the three main concepts,“chronotope”and“dialogism”also have been discussed to make the study more comprehensible. The basis of the study consists of two parts. First part is the theoretical framework section. In this part Bahtin's key concepts of“polyphony”,“heteroglossia”and“carnival”were analyzed to make them clear. In the second part, the concepts drawn within the theoretical framework are researched through the novel. As a result, it was understood that the terms“polyphony”,“heteroglossia”and“carnival”were found to be equivalent in many aspects of Pamuk's novel, and this was demonstrated with the examples taken from the text.