Franz Kafka'nın eserlerinde tanınma ve yabancılaşma problemi üzerine bir inceleme
A review on the recognition and alienation problem in Franz Kafka's works
- Tez No: 623991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, Sosyoloji, French Linguistics and Literature, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Franz Kafka, Tanınma, Yabancılaşma, Sosyal Onay, Franz Kafka, Recognation, Alienation, Social Approval
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Franz Kafka'nın eserlerindeki tanınma ve yabancılaşma problemlerinin sosyolojik bir bakış açısıyla incelenmesini konu edinmiştir. Çalışmada öncelikle tanınma, yabancılaşma ve sosyal onay kavramlarının tanımına ve ilgili kuramcıların görüşlerine yer verilmiştir. Yazıları yaşantısının birer aynası olma niteliğine sahip olduğu için ikinci bölümde Kafka'nın yaşamı, kişiliği ve edebi yönü ele alınmıştır. Kafka eserlerinde mevcut toplumsal düzen içerisinde sistemin dışında kalan bireyin nasıl kabul görmediğini ve dışlandığını çarpıcı bir biçimde dile getiren bir yazardır. Kafka bireylerin belirli kalıplar içerisine alınmaya çalışıldığı, aynılaştırıldığı bir toplumda özellikle Yahudi kimliği ile kendi olma mücadelesi vermiştir. Bu mücadele kendini insanlardan ve toplumdan uzaklaştırdığı, kendi içine dönerek yazılarına sığındığı bir mücadeledir. Ayrıca aile ilişkilerinin duygusal bağdan yoksunluğu ve babası ile kurmuş olduğu negatif bağ da tanınma ve yabancılaşma problemleri yaşamasına zemin hazırlamıştır. Üçüncü bölümde ise Kafka'nın eserlerinden örnekler verilerek tanınma ve yabancılaşma problemlerinin nasıl yansıtıldığı ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda“Babaya Mektup”ve“Günlükler”adlı eserlerine özellikle ağırlık verilmiştir. Babaya Mektup, babası ile olan ilişkileri ve tanınma problemi açısından; Günlükler ise diğer sosyal ilişkileri ve yabancılaşmanın birey üzerindeki olumsuz etkilerini anlama açısından önemlidir. Çalışma tüm bu yönleri ile Kafka'nın eserlerinde tanınma ve yabancılaşma sorunsalı üzerinde durarak özellikle tanınma bağlamında ilgili literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on recognition and alienation problems in Franz Kafka's works with a sociological perspective on the subject of examination. Firstly, in the study, the definition of recognation, alienation and social approval concepts and the views of relevant theorists are stated. In the second part, his writings have the qualities of being a mirror of his life Kafka's life, personality and literary aspect are discussed. In his works Kafka has expressed strikingly how the individual who is out of the system is not accepted and excluded in the social society. Kafka has struggled to be its own especially with its Jewish identity individuals are trying to get into certain molds, in a society where it is mirrored. This is a struggle that removes itself from the people and society and turns himself into a refuge in his writings. In addition, the lack of emotional bonds and family relations with his father the negative link that he has established has created the basis for the problems of recognition and alienation. In the third part by given examples from Kafka's works, it has been tried to reveal how alienation and recognation problems are reflected. In this context, his works of art named“Letter to the Father”and“Diaries”were particularly considered important. The letter to the Father is important in terms of relationships with the father and the problem of recognition; the Diaries is important in terms of understanding the other social relations and the negative effects of alienation on the individual. The study aims to contribute to the relevant literature in the context of recognition especially in Kafka's works by focusing on the problem of recognition and alienation.