Liberalizm ve liberal dağıtıcı adalet teorilerinin komüniteryan eleştirisi
Liberalism and liberal distributive justice theories's communitarian critics
  1. Tez No: 623992
  2. Yazar: GÖZDE TEKMİLE DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Sosyal/Modern Liberalizm, Adalet, Liberal Dağıtıcı Adalet Teorileri, Komüniteryanizm, Uyumlu Komüniteryanizm, Liberalism, Social/Modern Liberalism, Fairness, Liberal Distributive Justice Theories, Communitarianism, Responsive Communitarianism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma yaklaşık üç yüz yıldır özellikle Batı coğrafyası için en önemli ideoloji olarak öne çıkan liberalizm ile düşünsel mirası çok eskilere dayansa da modern haliyle yaklaşık elli yıllık bir geçmişe sahip olan komüniteryanizm arasındaki ilişkinin detaylı bir incelemesini yapmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda öncelikle birbirlerine karşıt düşünceler olarak kabul edilen bu iki ideolojinin tarihsel ve felsefi kökenleri ayrı ayrı irdelenecektir. Böyle bir incelemenin her iki ideolojinin kapsam ve ilkelerini anlaşılır kılacağı ve böylece ikisi arasında yaşanan gerilim noktalarının idrakı bakımından da faydalı olacağı düşünülmektedir. Topluluk değerlerini merkeze alan ve bireyin kimlik gelişiminde bunların etkilerinin kaçınılmaz olduğunu savunan komüniteryanizm, liberalizmin birey anlayışının sosyal bağlardan kopuk, bencil ve yalnız bireyler yarattığını ve bu durumun önemli toplumsal sorunlara neden olduğunu ileri sürmektedir. Bireyi ve bireysel gelişimi merkeze alan liberalizm ise bireyin kendi kaderini kendisinin tayin edebileceği adaletli koşulları sağlamayı amaçlayarak geri kalan her türlü kararı bireylerin tercihlerine bırakmaktadır. Bu dikotomi her iki düşüncenin öne çıkan düşünürlerinin ifadeleriyle incelenecek ve elde edilen sonuçlar olabildiğince berrak ve objektif bir anlatımla aktarılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make a detailed examination of the relationship between liberalism, which has emerged as the most important ideology especially for Western geography for nearly three hundred years, and communitarianism, which has a fifty-year history in its modern form, although its intellectual legacy dates back to ancient times. In this respect, the historical and philosophical origins of these two ideologies, which are regarded as opposing ideas, will be examined separately. It is thought that such an examination will make the scopes and principles of both ideologies understandable, and in this way it will also be useful with regard to comprehend tension points between these ideologies. Communitarianism putting community values in the centre and arguing that their effects are inevitable in the development of an individual's identity asserts that liberalism creates selfish and lonely individuals who are disconnected from social ties and this situation causes significant social problems. On the other hand, liberalism, which places the individual and the individual development at the center, leaves all kinds of decisions to the preferences of the individuals by aiming to provide the fair conditions that the individual can determine his own destiny. This dichotomy will be examined through the expressions of the prominent thinkers of both thoughts and the results will be tried to be conveyed as clear and objective as possible.