Ebü'l-Fazl Celâlüddîn Abdurrahmân b. Ebî Bekr es-Suyûtî'nin mantık eleştirisi
Ebü'l-Fazl Celalüddin Abdurrahmân b. Ebî Bekr es-Suyûti of criticism logic
- Tez No: 623993
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Suyûtî, Mantık, Eleştiri, Fetva, Sav'nül-Mantık, Suyûtî, Logic, Criticism, Fatwa, Sav'nül-Mantık
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, 15. yüzyıl İslâm ilimlerinin her dalında eser vermiş olan Suyûtî'nin hayatını, eserlerini, ondan önceki âlimlerin mantık aleyhine eleştirilerini ve onun, mantık hakkında yazdığı eserleri ele almaktadır. Yaşadığı dönemde Mısır'da Memlükler hüküm sürüyordu. Suyûtî, ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal durumunun zayıfladığı bir dönemde yaşamıştır. Yaptığımız kaynak taramasında Suyûtî'nin tefsir, hadis, fıkıh, kelam, dil, edebiyat ve tarih alanında söz sahibi olacak kadar büyük bir âlim olduğu anlaşılmıştır. Bu alanlarda yüzlerce eser telif etmiştir. Ayrıca mantık alanında Savnü'l-mantık ve'l-kelâm ve el-Kavlü'l maşrik fi'tahrim'il- mantık isimli iki eser yazmış olup e-Hâvî li'l-fetâvâ adlı eserinde ise mantık aleyhine fetva vermiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde Suyûtî'nin hayatı, hocaları, talebeleri ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Suyûtî öncesi âlimlerin mantık ilmi hakkındaki görüşleri incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Suyûtî'nin mantığın hangi konularını eleştirdiği ve fetvasında mantık ilmi hakkındaki görüşlerini ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life and works of Suyûtî, who produced works in every branch of Islamic sciences in the fifteenth century. Likewise examines the previous scholars, his criticisms against logic and his work on logic. During his lifetime, the Mamelukes reigned in Egypt. Suyûtî lived in a period when the political, economic and social situation of the country weakened. In our literature review, it was revealed that Suyûtî was a great scholar who had a say in the fields of commentary, hadith, fiqh, kalam, language, literature and history. He has written hundreds of works in these fields. He also wrote two works in the field of logic: Savnu'l-Mantık ve'l-Kelâm and el-Kavlu'l meşrik fi'tehrim'ül-mantık. In his book el-Fetâvâ, he gave a fatwa against logic. In the first part of our study, information about Suyûtî's life, teachers, students and works are given. In the second part, the views of pre-Suyuti scholars about the science of logic are examined. In the third chapter, Suyûtî's critics of logic issues and his views on the science of logic are discussed.