Abdurrahim el-Bura'î ve Nebevî Methiyeleri
Abdurrahim al-Bura'î and Eulogy of Prophetic
- Tez No: 623994
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA SUZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Bura'î, Dîvân, Nebevî, Methiye, al-Bura'î, Dîvân, Nabawî, Eulogy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
el-Bura'î, XIV. yüzyılda Yemen'de yaşamış tasavvufi yönü ağırlıklı bir şairdir. Şairin, üzerinde çalışma yapılmamış hacimli bir Dîvân'ı vardır. Dîvân'ı 77 şiir ve yaklaşık 3.500 beyitten oluşmaktadır. 211 sayfadan oluşan bu Dîvân'da ilk şiirlerinin 12 tanesi Rabbevî (Allah'ı övme), 40 tanesi Nebevî (Hz. Peygamber'i övme), 20 tanesi Sufiye (şeyhleri ve tarikat ileri gelenleri övme), 4 tanesi de vaazlardan oluşmaktadır. Bu çalışmada, Abdurrahîm el-Bura'î'nin Dîvân'ında geçen Rabbeviyy, Nebeviyy ve Sufiye şiir türlerinden biri olan Nebeviyy methiyeler incelenmiştir. Bu methiyelerin tespiti ve tedvini yapılmıştır. Çalışmamızda beyitler içerik ve konularına göre sıralanmış, Arap dilindeki konumları incelenip söyleniş sebepleri, söyleniş yerleri ve amaçları kısaca açıklanmıştır. Arap edebiyatında önemli bir yere sahip olan el-Bura'î'nin hayatı ve ilmi kişiliği hakkında bilgi vermek, Dîvân'ındaki diğer methiyeleri incelemek, kapalı olan edebi yönlerini açığa çıkarmak ve onun Dîvân'ının edebiyat dünyasına yaptığı katkıya değinerek çalışmamızın diğer içeriğini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
al-Bura'î, XIV. he is a Sufi poet who lived in Yemen during the century. The poet has a voluminous Dîvân on which no work has been done. The dîvân consists of 77 poems and about 3,500 couplets. In this Dîvân, which consists of 211 pages, 12 of the first poems are Rabbevi (praising Allah) and 40 of them are Nebevi (Hazrat Mahdi (as)). Praising the Prophet), 20 of them are Sufis (praising the sheikhs and sect dignitaries) and 4 of them are sermons. In this study, one of the types of rabbawiyy, Nabawiyy and Sufiyy poetry in the Dîvân of Abdurrahîm Al-Bura'î' was examined. These eulogies were identified and tedvini was made. In our study, couplets are sorted according to their content and subjects, their position in Arabic language is examined and their reasons, places of expression and purpose are explained briefly. To give information about the life and scientific personality of Al-Bura'î, which has an important place in Arabic literature, to examine other eulogies in his Dîvân, to reveal the closed literary aspects and to explain the contribution of his Dîvân to the world of literature.