Türk ceza hukukunda dolandırıcılık suçu
Fraud crime in Turkish criminal law
- Tez No: 903169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TANJU SARIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dolandırıcılık, Mal varlığı, Hileli davranış, Yanıltıcı, Türk Ceza Kanunu, Fraud, Assets, Fraudulent behavior, Misleading, Turkish Penal Code
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türk ceza hukukunda dolandırıcılık suçu adlı yüksek lisans tez çalışması giriş ve sonuçla beraber beş bölümden meydana gelmektedir. Çalışmamızda Türk ceza hukukunda dolandırıcılık suçunun ve hileli hareketlerin ne şekilde gerçekleştiği ve hangi durumlarda nitelikli hallerin meydana geldiği ifade edilmiştir. Dolandırıcılık suçunu seçmemizi etkileyen neden, günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle beraber daha fazla işlenen bir suç olmasından dolayı ilgimizi çekmesidir. Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi kararları ve doktrin çerçevesinde dolandırıcılık suçunu ve hileli hareketlerin uygulamadaki görünümleriyle birlikte basit hal, nitelikli hal kapsamında incelenerek uygulamada görüş ayrılıkları olan konular üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Yüksek lisans tezimizde, dolandırıcılık suçunun suç genel kuramında belirtilen sistemli bir çerçevede ifade edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, ikinci bölümde dolandırıcılık suçunun tarihsel gelişimi ve unsurlarından söz edilmiş ve suç genel teorisi çerçevesinde incelenerek ifade edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, suçun özel görünüş şekilleri, yaptırım, muhakeme usulü ve uzlaştırma kapsamında dolandırıcılık suçu işlenmiştir. Daha sonrasında dolandırıcılık suçunun benzer suçlarla karşılaştırılması yapılarak aralarındaki ayrım ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The master's thesis study titled Fraud in Turkish Criminal Law consists of five sections including introduction and conclusion. In our study, it is stated how the crime of fraud and fraudulent acts occur in Turkish criminal law and in which cases qualified cases occur. The reason why we chose the crime of fraud is that it attracts our attention because it is a crime that is committed more frequently with the rapid advancement of technology today. Within the framework of the decisions of the Supreme Court, Regional Court of Justice and doctrine, the crime of fraud and fraudulent acts are examined within the scope of simple and qualified cases together with their appearances in practice and an effort is made to focus on the issues where there are disagreements in practice. In our master's thesis, it is aimed to express the crime of fraud within a systematic framework specified in the general theory of crime. In this direction, in the second section, the historical development and elements of the crime of fraud are mentioned and it is tried to be expressed by examining it within the framework of the general theory of crime. In the third section, the qualified cases of the crime of fraud are explained. In the fourth section, the crime of fraud is committed within the scope of special appearance forms of the crime, sanction, procedure of trial and reconciliation. Afterwards, the crime of fraud was compared with similar crimes and an attempt was made to distinguish between.