9-10 yaş grubu futbol eğitimi alan çocuklarda hayvan hareket egzersizleri uygulamasının kuvvete etkisi
Effects of ani̇mal movement exerci̇ses on strenght i̇n 9-10 aged novi̇ce football players
- Tez No: 624066
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, futbol, hayvan egzersizleri, kuvvet, Child, football, animal exercises, strength
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada; seçilmiş hayvan hareketlerine dayalı alıştırmalardan oluşan bir antrenman programı uygulamasının, çocuklarda kuvvet özelliğine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Konyaspor futbol okullarında yaklaşık bir yıl süreyle futbol antrenmanı alan 9-10 yaşları arasındaki 34 futbolcu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan çocuklar rast gele olarak 17 deney, 17 kontrol grubuna ayrılmıştır. Deney grubuna uygulanan futbol antrenman programına ek olarak antrenmanın ısınma bölümünden sonra hayvan hareket egzersizlerinden oluşan, 12 hafta süreli antrenman programını, kontrol grubu ise sadece futbol antrenman programı uygulamıştır. 12 haftalık antrenman programı öncesi ve sonrası gruplarda ön-son test değerleri karşılaştırılmıştır. Verilerin istatistiki analizlerinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Değişkenlerin normallik dağılımları Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında, bağımsız örneklemeler için t-testi, ön test – son test karşılaştırılmasında bağımlı örneklemler için t-testi uygulanmıştır. İstatistiksel önem düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular incelendiğinde, grup içi ön-son test verilerinin; deney grubunda mekik, şınav, durarak uzun atlama, dikey sıçrama ve sağlık topu fırlatma değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p < 0,05). Kontrol grubunda mekik, şınav, durarak uzun atlama ve dikey sıçrama verilerinde anlamlı artış (p < 0,05), sağlık topu fırlatma ön-son test ölçümleri arasında ise anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir (p > 0,05). Ölçümler arası fark değerlerinin karşılaştırılmasında deney grubu mekik, şınav, durarak uzun atlama, dikey sıçrama verilerinde, kontrol gurubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş (p < 0,05), sağlık topu fırlatma testi fark verisinde gruplar arası anlamlılık bulunamamıştır (p > 0,05). Sonuç olarak çalışmadan ulaşılan verilere dayanarak, planlanan antrenman programının, 9-10 yaş gurubu futbol eğitimi alan çocukların kuvvet gelişimine katkı sağlayacağı ve uygulanabilir olduğu kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study; intended to investigate the effect of a training program consisting of exercises based on selected animal movements on the strength of children. The study was conducted on 34 football players between 9-10 years old who had football training in Konyaspor football schools for about one year. The children were randomly divided into 17 experimental and 17 control groups. In addition to the football training program applied to the experimental group, a 12-week training program consisting of animal movement exercises after the warm-up part of the training and the control group applied only the football training program. Pre- and post-test values were compared in groups before and after the 12-week training program. SPSS 22 package program was used for statistical analysis of the data. Normality distributions of variables were examined by Shapiro-Wilk test. In comparison of experimental and control groups, t-test was used for independent samples and t-test was used for dependent samples in comparison of pre-test and post-test. Statistical significance level was accepted as 0.05. When the findings were examined, the pre-post test data within the group were; In the experimental group, there was a statistically significant difference in shuttle, push-up, long jump, vertical jump and throwing of health balls (p 0.05). In the comparison of the differences between the measurements, the experimental group was found to be significantly higher in shuttle, push-up, long jump, vertical jump data than the control group (p 0.05). As a result, based on the data obtained from the study, it can be assumed that the planned training program will contribute to the strength development of children who are 9-10 years old football training and can be applied.