Türkiye ve İngiltere yerel yönetim sistemlerinin karşılaştırmalı analizi
Turkey and the United Kingdom comparative analysis of local government systems
- Tez No: 624079
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Türkiye ve İngiltere'de Yerel Yönetim, Halkın Katılımı, Yerel Yönetim Hizmetleri, Local Government, Local Government in Turkey and the UK, Public Participation, Local Government Services
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada üniter devlet yapısının egemen olduğu Türkiye ve İngiltere'de yerel yönetim sistemleri karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Türkiye ve İngiltere'deki yerelleşme için gösterilen çabalar dikkate alınmış ve merkezi hükümet ile yerel birimler arasındaki ilişkilerin incelenmesi çalışmanın ana konusunu oluşturmuştur. Çalışma süresince yerli ve yabancı alanyazın yerel yönetim sistemleri ve uygulamalarına ilişkin bilgilerden yararlanılmıştır. Çalışma Türkiye ve İngiltere'de yerel yönetim sistemleri konusunda yazılmış makale ve kitapların taranması ve yerel yönetim uygulamaları üzerine devletlerin edinmiş olduğu tecrübelerin kullanılması yoluyla hazırlanmıştır. Alanyazın bulguları genel olarak değerlendirildiğinde yerel yönetim uygulamaları ve politikaları bakımından İngiltere'nin Türkiye'ye nazaran daha aktif ve verimli uygulamalar gerçekleştirdiği söylenebilir. Nitekim İngiltere'nin yerel yönetim hizmetleri 12.yy 'a dek uzanırken Türkiye'nin çağdaş düzeyde yerel yönetim kararları 19. yy 'da vücut bulabilmiştir. Öte yandan Türkiye'nin 19.yy öncesinde Osmanlı Döneminde de farklı birimler adı altında yerel yönetim uygulamaları yürüttüğü bilinmektedir. Ancak halkın doğrudan yerel yönetim faaliyetlerine katılımını ve refahının da bu şekilde sağlanacağından hareketle politikalar uygulayan İngiltere'ye göre günümüz Türkiye'si merkezi yönetimi ön planda tutarak halkın oluşturduğu konsey kararlarının bağlayıcılığına gereken ciddiyet verilmemektedir. Bu anlamda sağlıklı yerel yönetim uygulamalarının birincil etki alanında kalan ve onların istek ile şikayetlerinin doğrudan kararlar üzerinde etkisinin olması gerektiği başka bir deyişle merkezi otoritenin esnetildiği halkın katılımıyla oluşturulduğu demokratik ortamdaki yerel yönetim politikalarının optimum sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir. Nitekim Türkiye halen yerel yönetim uygulamaları üzerine geliştirdiği politikalar ve etkinlilerle bu alanda başarılı ülkeler arasında yer almak istediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the local government systems in England and Turkey where the unitary state system prevails. Taking into account the localization efforts in the two countries, addressing the relations between central government and local government is the main topic of the study. During the course of the study, information about local and foreign language systems and applications of the summer was used. The study was prepared through the scanning of articles and books on local government systems in Turkey and the UK and the use of experience gained on local government practices. When the findings of the field are evaluated in general, it can be said that the UK has implemented more active and efficient practices than Turkey in terms of local government practices and policies. As a matter of fact, while the UK's local government services extended back to the 12th century, Turkey's decisions on local government at the modern level were made in the 19th century. It was incarnated in the 19th century. On the other hand, it is known that Turkey carried out local government practices under the name of different units during the Ottoman Period before the 19th century. However, according to the UK, which implements policies based on the direct participation of the people in the direct decentralization activities and the welfare of the people, the council decisions of the people are formed by keeping the central government in the foreground. Binding is not given the necessary seriousness. In this sense, healthy local government practices in the primary domain and their request complaints should have a direct impact on the decisions, in other words, the central authority is created with the participation of the people who are stretched local government policies in a democratic environment are thought to have optimum consequences. As a matter of fact, Turkey still wants to be among the successful countries in this field with the policies and events it has developed on local government practices.