İslam devriminden günümüze İran'da fıkıh ve dış politika ilişkisi
The relationship between Islamic law and foreign policy in Iran: From Islamic revolution until today
- Tez No: 624078
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran, Orta Doğu, Dini Söylem, Dış Politika, Pragmatizm, Iran, Middle East, Religious Discourse, Foreign Policy, Pragmatism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, İran'ın iç ve dış politikasını dini kıstaslara göre şekillendirdiği gerçeği ile bu gerçeğin etkilerinin izdüşümlerini ortaya çıkarmayı ve elde edilen bulguların İran halkı için ne anlam ifade ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel hipotezine göre İran'ın Ortadoğu'da taraf olmaktan uzaklaşması ve içte refah ve özgürlüğü artırıcı önlemleri alması hem İran halkının özgürleşmesine fayda sağlayacak hem de İran devletinin uluslararası sisteme daha fazla uyum sağlamasına sebep olacaktır. Çalışmada içerik analizi ve literatür taraması nitel yöntemleri kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışmada rejim taraftarı olan Rehber ve diğer önemli dini liderler ile rejime karşı veya reform isteyen dini-fikri liderlerin rejim ve dış politika ile ilgili dini-fıkhi söylemlerinin analizi yapılmıştır. Ardından bu söylemlerin Suriye Savaşı örneğindeki izdüşümleri incelenmiştir. Bununla birlikte genellikle dini yönetim tarafından şekillendirilen dış politika sonucu ortaya çıkan mevcut durum İran'ın ekonomik ve siyasi ilişkilerindeki kazanım ve tehditleri de etkilediği için çalışmada ayrıca İran'ın ticari, askeri, kültürel alanlardaki ekonomik resmi ortaya konmuştur. Sonuç olarak İran'ın genel olarak dış politikasında batıya yaklaşacak adımları atması, Suriye Savaşı'nda ki politikasını bırakarak Suriye'den askeri kuvvetlerini çekmesi gerektiği tavsiye edilmiştir. Böylelikle İran'ın Suriye politikası özelinde harcadığı imkân ve kabiliyetlerini halkının özgürlük ve refahı için kullanmalıdır. Ancak bu tedbirleri aldığı takdirde İran kendi“kutsal”rejimini koruyabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the projections of Iran's religious domestic and foreign policy and the effects of this fact and to find out what the findings mean for the Iranian people. According to the basic hypothesis of the study, Iran's withdrawal from being a party in The Middle East and taking measures to increase internal prosperity and freedom will both benefit the liberation of Iranian people and cause the Iranian state to adapt more to the international system. Qualitative methods of content analysis and literature review were used in the study. In this context, the study was conducted to analyze the religious and jurisprudential discourses of the regime and other important religious leaders as well as religious and intellectual leaders against the regime or those seeking reform. Then, the projections of these discourses in the example of the Syrian War were examined. However, since the current situation that emerged as a result of the foreign policy shaped by the religious administration affects the gains and threats in the economic and political relations of Iran, the study also shows the economic picture of Iran in the commercial, military and cultural fields. As a result, it was recommended that Iran should take steps to approach the west in its foreign policy in general and withdraw its military forces from its current policy during the Syrian War. In this way, Iran should use its opportunities and capabilities for the freedom and prosperity of its people. However, if these measures are taken, Iran will be able to protect its“holy”regime.