Klasik türk şiirinde sevgiliye ait fiziki güzellik unsurları
Physical beauty elemets of lover in classical Turkish poetry
- Tez No: 624100
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞILAY PINAR ÖZLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik şiir, sevgili, fizikî güzellik unsurları, teşbih ve mecazlar, Classical Poetry, The Beloved One, Physical Beauty Elements, Similes and Metaphors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
“Klasik Türk Şiirinde Sevgiliye Ait Fiziki Güzellik Unsurları”başlıklı bu çalışmada adı geçen fiziki güzellik unsurları 15.yüzyıldan, 16.yüzyıldan, 17.yüzyıldan, 18.yüzyıldan seçilen ve o yüzyılı temsil kabiliyeti olan birer şairin divanı esas alınarak tasnif edilmiştir. Tasnif edilen fiziki güzellik unsurlarına ait teşbihler; şekil, renk, koku-tat sınıflandırmasına göre gruplandırılmıştır. Tezimde bu konuda daha önce yapılan çalışmalarda ele alınan unsurların yanında hiç değinilmemiş unsurlara da rastlanılmıştır. Sevgiliye ait bütün fiziki güzellik unsurları, unsurlara ait teşbih ve mecazların ortaya konulduğu bu tez yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled as“Physical Beauty Elements of the Beloved One in Classical Turkish Poetry”, physical beauty elements are classified based on the divan of poets that belong to and highly represent 15th century, 16th century, 17th century and 18th century, each. The collections of physical beauty elements are classified according to shape, colour, and odor-taste distinction. In this study, both the factors determined by the previous studies and some new factors that have never been touched on take place. This thesis study has been handled revealing all the beauty elements of the beloved one and the similes and metaphors of those elements.