Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi
Determining prospective social studies teachers' attitudes and views regarding socioscientific issues
  1. Tez No: 624147
  2. Yazar: ZEYNEP ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyobilimsel Konular, Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayları, Tutum, Görüş, Social Studies, Socioscientific Issues, Prospective Social Studies Teachers, Attitude, View
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutum ve görüşlerini incelemektir. Nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntem (mixed-method research) yaklaşımına göre tasarlanan araştırmada açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Nicel verilerin elde edilmesinde Topçu, (2010) tarafından geliştirilen“Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutum Ölçeği”, nitel verilerin elde edilmesinde ise“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmada, elde edilen nicel verilerin analiz edilmesinde SPSS 20 paket programı; nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenlerinden sınıf düzeyi, akademik not ortalaması, lise türü, bilimsel dergi ya da yayın takip durumu ve anne eğitim durumunun sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarını etkilediği belirlenmiştir. Öte yandan cinsiyet, öğrenim gördüğü üniversite, yerleşim birimi, sosyal medya kullanımı, en fazla izlenilen TV. programı ve baba eğitim durumu değişkenlerinin ise tutumları etkilemediği belirlenmiştir. Araştırmanın nitel bulgularının, nicel bulguları büyük ölçüde desteklediği tespit edilmiş ve araştırmadan elde edilen bulgular ışığında bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to find out prospective social studies teachers' attitudes and views regarding socioscientific issues. It was conducted in mixed-method research blending qualitative and quantitative approaches by using explanatory sequential design. The quantitative data were collected with the“Attitudes towards Socioscientific Issues Scale”developed by Topçu (2010) and the qualitative pillar was completed with a“Semi-Structured Interview Form”. The collected data were analysed by using SPSS 20 and content analysis, respectively. As a result of the analysis, a number of variables such as grade level, grade point average, type of high school graduated, subscription to a scientific journal or publication, and mother's education level were found to be determinants. On the other hand, the participants' attitudes were immune from variables like gender, university of study, unit of settlement lived, social media use, the most frequently watched TV show, and father's education level. In particular, the qualitative findings were seen to largely consolidate the quantitative findings. finally, recommendations were brought for further research.