Fen bilgisi, sosyal bilgiler ve sınıf öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of science knowledge, social knowledge and class teacher candidates on social scientific issues
  1. Tez No: 628258
  2. Yazar: MUTLU YENİCELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE GAMZE HASTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel Konular, Tutum, Öğretmen Adayları, Socioscientific Issues, Attitude, Teacher Candidates
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada fen bilgisi, sosyal bilgiler ve sınıf öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara karşı tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 129, fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalı üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 41 ve sosyal bilgiler öğretmenliği anabilim dalı üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 73 öğretmen adayıyla yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutum Ölçeği”, kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu faktöriyel ANOVA testi bulgularına göre; fen bilgisi, sosyal bilgiler ve sınıf öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik genel tutumlarının, önem alt boyutundaki tutumlarının ve hoşlanma alt boyutundaki tutumlarının olumlu olduğu, buna karşılık kaygı alt boyutunda fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarının tutumlarının ne olumlu ne olumsuz olduğu, sınıf öğretmen adaylarının ise kaygı alt boyutunda tutumlarının olumsuz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının sosyobilimsel konular hakkındaki genel tutum düzeylerinin ve önem, hoşlanma, kaygı alt boyut ortalama puanlarının öğrencilerin cinsiyetine, bölümüne ve sınıfına göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında sosyobilimsel konuların önemine dikkat çekilmiş ve öğretimi konusunda program belirleyicilere, araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the attitudes of science, social studies and class teacher candidates against socioscientific issues. The research was conducted in the 2019-2020 academic year with 129 teacher candidates studying in the third and fourth grades of the Department of Classroom Teaching of a state university's faculty of education, 41 in the third and fourth grades of science teaching and 73 teacher candidates studying in the third and fourth grades of social studies teaching.“Attitude Scale for Socioscientific Issues”was used as a data collection tool in the study. According to the findings of factorial ANOVA test as a result of the analyses; Science, social studies and general attitudes towards socioscientific subjects of class teacher candidates, attitudes of sub-importance and attitudes in the lower dimension of liking are positive, in contrast, science and social information at the lower dimension of anxiety, neither positive nor negative attitudes of teacher candidates were found to be negative. Also, it has been found that the general levels of attitudes and importance, dislike, anxiety sub-dimension average scores about socioscientific subjects do not differ according to the gender, department and class of students. In light of the findings, the importance of socioscientific subjects was noted and recommendations were made to program makers, researchers and practitioners in teaching.