Yüksek onkojenik riskli hpv pozitif olgulara yapılan kolposkopik biyopsi incelemelerinin histopatolojik sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of histopathological results of coloscopic biopsies in high oncogenic risk hpv positive cases
  1. Tez No: 624197
  2. Yazar: ZELİHA ZEYNEP SATILMIŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSON AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papillomavirus, Genotip, Servical İntraepitelyal Neoplazi, Uterine Servikal Neoplazi, Human Papillomavirus, Genotype, Cervical Intraepithelial Neoplasia, Uterine Cervical Neoplasms
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Amaç: Serviks kanseri özellikle gelişmekte olan ülkelerde en önemli kadın kanserlerinden biridir. Bu kanser çeşidinde Human Papilloma Virus en önemli etyolojik nedendir. Bu çalışmada onkojenik Human Papilloma Viruslerinin sitolojik ve histopatolojik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışma Ocak 2011- Nisan 2018 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak dizayn edilmiştir. Otuz yaş üzeri, onkojenik HPV pozitif vakalar çalışmaya dahil edilmiştir. Düşük riskli HPV, gebelik, gebelik planı ve histerektomize vakalar çalışmaya alınmamıştır. Vakaların sosyo-demografik bulguları, onkojenik HPV dağılımları, sitolojik ve histo-patolojik bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada en sık görülen onkojenik HPV tip 16'dır (%46,2). En sık dört tip onkojenik HPV tipi sırasıyla 16, 18, 31 ve 52'dir. Çoklu enfeksiyon oranı %15'tir. En sık görülen sitolojik anormallik ASC-US olup bunu sırası ile LSIL, ASC-H ve HSIL takip etmektedir. HPV 16 tekli enfeksiyonlarda anormal servikal sitoloji için relatif risk1.621'dir. Histopatolojik CIN2+ lezyon oranı % 23,5, skuamöz karsinom oranı %3, adenokarsinom oranı %0,3'tür. CIN2+ lezyon oranı HPV 16 enfeksiyonlarında diğer onkojenik HPV enfeksiyonlarından daha fazladır. HPV 16 ile tekli enfeksiyonlarında CIN2+ lezyon görülme olasılığı için 2.179 kat yüksek odds oranı mevcuttur. Onkojenik HPV pozitif vakalarda yaş, parite, HPV 16 pozitifliği CIN2+ lezyon olasılığı üzerine etkili faktörlerdir. Sonuç: Özellik HPV 16 olmak üzere onkojenik HPV pozitifliği servikal kanser ve öncül lezyonlarında risk artışı ile ilişkilidir. Onkojenik HPV taraması bazında servikal kanser taramalarının sürdürülmesi ülkemizde servikal kanser ve öncül lezyonlarının erken tanısında büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF HISTOPATHOLOGICAL RESULTS OF COLOSCOPIC BIOPSIES IN HIGH ONCOGENIC RISK HPV POSITIVE CASES SUMMARY Aim: Cervical cancer is one of the most important female cancers, especially in developing countries. Human Papilloma Virus is the most important etiological cause of this cancer. The aim of this study was to evaluate the cytologic and histopathological effects of oncogenic human papilloma viruses. Materials-Methods: The study was designed retrospectively in Namık Kemal University Medical Faculty of Obstetrics and Gynecology Department between January 2011 and April 2018. Oncogenic HPV positive cases over the age of 30 years were included in the study. Low risk HPV, pregnancy, pregnancy plan and hysterectomized cases are excluded. Socio-demographic findings of the cases, oncogenic HPV distributions, cytologic and histopathologic findings were evaluated. Results: The most common oncogenic HPV type 16 in the study. The four most common types of oncogenic HPV are 16, 18, 31 and 52, respectively. The rate of multiple infections is 15%. The most common cytologic abnormality is ASC-US followed by LSIL, ASC-H and HSIL. The relative risk for abnormal cervical cytology in HPV 16 single infections is 1.621.Histopathological CIN2 + lesion rate is 23.5%, squamous carcinoma rate is 3%, adenocarcinoma rate is 0.3%. The CIN2+ lesion rate is higher in HPV 16 infections than other oncogenic HPV infections. There is a 2.179-fold odds ratio for the possibility of CIN2 + lesions in HPV 16 infections. Age, parity, HPV 16 positivity in oncogenic HPV positive cases are factors that influence on the probability of CIN2 + lesion. Conclusion: Oncogenic HPV positivity, particularly HPV 16, is associated with an increased risk of cervical cancer and precursor lesions. Continuation of cervical cancer screening based on oncogenic HPV screening is of great importance in the early diagnosis of cervical cancer and precursor lesions in our country.