Total diz endoprotezi yapılan hastaların amelıyat öncesi ve 1. yıl kontrolündeki kemik mineral yoğunluğundakı (KMY) değişimin dual enerjı x absorpsıyometrı (DEXA) ile incelenmesi
Change in bone mineral density (BMD) before operation and 1st year control with dual energy x absorpsiyometri (DEXA) patients undergone total knee endoprosthesis
- Tez No: 624196
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Geriatri, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Geriatrics, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Periprostetik kırık, Kemik mineral yoğunluğu, DeXA, diz TEP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: total diz endoprotezi yapılan hastaların amelıyat öncesi ve 1. Yıl kontrolündeki kemik mineral yoğunluğundakı (kmy) değişimin dual enerjı x absorpsıyometrı (dexa) ile incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, neden sonuca dayalı bir çalışma yürütülmüş ve DEXA ile preoperatif ve postoperatif 12. aylarda hastaların lomber- kalça -distal radius bölgerindeki KMY'na bakılarak diz TEP kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Toplam121 hasta takibe alınmış; post operatif dönemde takipte kalan 77 hasta çalışamya dahil edilmiştir. hastaların operasyon öncesi ve diz tep sonrası post operatif 12. aydaki DEXA ile kemik mineral yoğunluğ ölçümü yapılmıştır.. Diz osteoartriti nedeni yürümede zorluk çekip post operatif dönemde mobilizasyonun artması ile beraber kemik yoğunluğunda farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Hastaların 12 ay sonraki verilerine bakıldığında, lomber kalça ve distal radiusta p < 0.05 değerine göre anlamlı bir gözlenmemiştir. Öte yandan pre operatif periyotta osteolojisi normal hastaların yaklaşık ¾ ü post operatif periyotta osteolojisi normal olarak seyretmiştir.öte yandan ¼ ü osteolojisi negatif yönde değişmiştir. Yine pre operatif periyotta osteolojisi osteopenik hastaların % 90 dan fazlası(35 kişiden 31 i) değişmemiş; 2 kişinin post operatif periyotta osteolojisi osteopenik olarak seyretmiştir.ostetoprotik hasta grubunda pozitif yönde bir değişim saptanmamıştır. Sonuç :Elde ettiğimiz sonuçlar total diz artroplastisi yapılan hastalarda ilk 1 yıl içinde protez çevresindeki KMY'da belirgin bir değişiklik olmadığını göstermektedir. Diğer çalışmalarda ilk 1 yıl KMY negatif yöne epğilim gösterip 2 yılında pre operatif değerlere ulaşılsa da çalışmamızda 1 yılda preoperatif değerlere dönüş mümkün olmuştur Bunun protez fiksasyonunu iyileştirip iyileştiremeyeceği ve periprostetik osteoliz gelişimini yavaşlatıp yavaşlatamayacağı; moblizasyonun katkısını bu derece önemi ancak uzun dönem takiplerde, daha büyük hasta popülasyonlarının araştırılması ile ortaya konabilecektir. :
Özet (Çeviri)
CHANGE IN BONE MINERAL DENSITY (BMD) BEFORE OPERATION AND 1ST YEAR CONTROL WITH DUAL ENERGY X ABSORPSIYOMETRI (DEXA) PATIENTS UNDERGONE TOTAL KNEE ENDOPROSTHESIS Objective: To investigate the changes in bone mineral density (BMD) before and after surgery in total knee endoprosthesis patients with dual energy x absorptiometry (DEXA). Materials and Methods: A retrospective, causal study was conducted and the effect of the knee endoprosthesis on bone mineral density was surveyed by looking at BMD in the lumbar-hip-distal radius region of the patients in the preoperative period with DEXA and at 12 months postoperatively. A total of 121 patients were followed up; 77 patients who were followed up postoperatively were included in the study. bone mineral density measurements were made with postoperative 12th month DEXA preoperatively The cause of knee osteoarthritis was investigated as difficulty in walking and differences in bone density with increasing post-operative mobilization.