Viral siğili olan ergenlerde, yaşam kalitesi, benlik saygisi, akran zorbalığı / mağduriyeti, yalnızlık ve sosyal destek düzeylerinin incelenmesi ve psikiyatrik komorbiditenin belirlenmesi: Olgu-kontrol çalışması
The determination of psychiatric comorbidity and investigation of social support levels and loneliness ,peer bullying / victimization, self esteem, quality of life inadolescents with viral warts: A case-control study
  1. Tez No: 624199
  2. Yazar: ABDULBAKİ AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM AKTEPE, DOÇ. DR. İJLAL ERTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, ergen, komorbidite, viral siğil, yaşam kalitesi, Self-esteem, adolescent, comorbidity, viral wart, quality of lif
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızda viral siğili olan ergenlerin, psikiyatrik tanı sıklığının, sosyodemografik özelliklerinin, psikososyal değişkenlerin (benlik saygısı, yalnızlık, sosyal destek, akran zorbalığı/mağduriyeti) kontrol grubu ile karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır.Ayrıca viral siğilin, ergenlerin yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi de çalışmamızın bir diğer amacıdır. Yöntem: Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından viral siğil tanısı konulan, yaşları 14-16 arasında değişen 62 ergen ile yaş açısından olgu grubuna benzer, cinsiyet açısından olgu grubuyla birebir eşleştirilmiş 62 sağlıklı kontrol ile yürütülmüştür. Olgu ve kontrol gruplarına Piers-Harris Öz-kavramı Ölçeği, Çocuklar için Sosyal Destek Değerlendirme Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği-Kısa Formu, Akran Zorbalığı Kurbanlarını ve Akran Zorbalarını Belirleme Ölçeği uygulanmıştır. Her iki grup Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi Şekli Türkçe uyarlaması ile değerlendirilmiştir. Ayrıca olgu grubuna Çocuklar için Dermatoloji Yaşam Kalite İndeks uygulanmıştır. Sonuçlar: Viral siğili olan ergenler psikiyatrik komorbidite açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılık olmadığı saptanmış olup her iki grupta da eşlik eden en sık tanıların özgül fobi ve sosyal fobi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca benlik saygısı, sosyal destek, yalnızlık ve akran zorbalğı/mağduriyeti açısından her iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Viral siğilli ergenlerin yaşam kalitesi ortalama puanlarının 3,97±3,39 olduğu bulunmuştur. Siğil süresi, sayısı, yerleşim yeri, bölge sayısı gibi faktörlerin yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Yaşam kalitesinin ayak yerleşimli ve birden çok bölgeye yerleşik siğili olan ergenlerde anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmış olup bu durumun boş zaman aktivitelerine katılımlarının daha az olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Viral siğillerin birden fazla bölgeye yerleşik olması olguların benlik saygısı düzeylerini olumsuz yönde etkilerken, siğil süresi, sayısı, yerleşim yeri gibi faktörlerin benlik saygısısnı etkilemediği bulunmuştur. Diğer yandan benlik saygısı düzeyini en çok yordayan faktörün yalnızlık olduğu tespit edilmiştir.Viral siğili olan ergenlerin sosyal destek ve benlik saygısı düzeyleri arttıkça yaşam kalitelerinin arttığı saptanmıştır. Viral siğili olan ergenlerde yaşam kalitesi arttıkça akranlarına zorbalık davranışlarında bulunmaların azaldığı bulunmuştur. Tartışma: Viral siğilin dış görünümü olumsuz etkileyici ve stigmatizasyona yol açıcı etkilerine karşın viral siğili olan ergenlerde farklı bir etki saptanmamıştır. Özellikle ayak yerleşimli ve birden fazla bölgeye yerleşik siğili olan olguların erken dönemde yakalanması ve tedavisinin yapılması bu bireylerin boş zaman etkinliklerine katılımını arttırarak yaşam kalitelerinin korunmasına aracılık edebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to examine the prevalence of psychiatric disorders, sociodemographic characteristics and psychosocial variables (self-esteem, loneliness, social support, peer bullying/victimization) in adolescents with viral warts by comparing controls. In addition, our other aim was to determine the effect of viral wart on adolescents' quality of life. Methods: This study was carried out in 62 adolescents aged 14-16 years who were diagnosed with viral warts in the Department of Skin and Venereal Diseases at Suleyman Demirel University and in 62 age- and gender-matched controls. The Piers-Harris Self Concept Scale, Social Support Rating Scale for Children, short-form UCLA Loneliness Scale, and Peer Victimization and Bullying Scale were administered to the case and control groups. Both groups were evaluated with Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children-Present Version-Turkish Version. The Dermatology Life Quality Index was also administered to the case group. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of psychiatric comorbidity. Specific phobia and social phobia are the most common psychiatric comorbidities in both groups. Moreover, no significant difference was found between the two groups in terms of self-esteem, social support, loneliness, and peer bullying/victimization. The mean quality of life score of adolescents with viral warts was found to be 3.97±3.39. Factors such as the duration, number, location, and region number of warts were determined to be effective on the quality of life. Adolescents with plantar and multiple warts had significantly lower levels of quality of life. This was determined due to lower participation in leisure activities. While the presence of viral warts in multiple regions adversely affected the level of self-esteem, factors such as the duration, number, and location of warts did not affect the level of self-esteem. On the other hand, the most predictive factor for self-esteem was found to be loneliness. In adolescents with viral warts, it was determined that the level of quality of life increased as the levels of social support and self-esteem increased. In adolescents with viral warts, it was determined that the level of bullying behaviors decreased as the level of quality of life increased. Discussion: Although viral warts adversely affect physical appearance and lead to stigmatization, there were no negative effects on adolescents with viral warts. Early diagnosis and treatment especially in patients with plantar and multiple warts can mediate the preservation of quality of life by increasing the participation level of these individuals in leisure activities.