KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin, girişimci adaylarının girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisinin ölçülmesine yönelik bir araştırma
An investigation on the effect of KOSGEB entrepreneurial trainings on the entrepreneurial tendencies of the entrepreneurial candidates
  1. Tez No: 624234
  2. Yazar: SENEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişimcilik eğilimi, girişimcilik eğitimi, Entrepreneurship, entrepreneurial tendency, entrepreneurship education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olduğu gibi ülkemizde de büyük öneme sahip konulardan birisi girişimcilik olmuştur. Girişimcilik alanında KOBİ'lere destekler sağlayıp, onlara eğitimler veren KOSGEB kurumunun verdiği bu desteklerin değerlendirilmesi, ölçülmesi ve girişimci adaylarının girişimcilik eğilimlerine etkilerinin belirlenmesi, bu tez çalışmasının çıkış noktasını oluşturmuştur. Bu doğrultuda hazırlanan bu çalışmanın anakitlesini İzmir ve Manisa illerinde KOSGEB'e başvuran girişimci adaylar oluşturmaktadır. Adaylara girişimcilik eğitimi öncesi ve sonrası anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmanın temel amacı, KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin, girişimci adayların girişimcilik eğilimleri ve onun alt faktörleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Girişimcilik eğilimi ve alt faktörlerinin eğitim öncesinde ve eğitim sonrasında bazı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da bu kapsamda test edilmiştir ve girişimci adayların eğitimden memnuniyeti değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda girişimcilik eğilimi ve alt faktörlerinin bazı demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar taşıdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca girişimcilik eğitimlerinin girişimcilik eğilimi ve alt faktörlerini belli oranlarda etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship has been one of the issues of great importance in our country as in most developing countries in recent years. Evaluating and measuring these supports given by KOSGEB, which provides support to SMEs in the field of entrepreneurship and providing trainings to them and determining the effects of entrepreneurial candidates on entrepreneurial trends, the output of this thesis study point. The main group of these studies prepared in this direction are the entrepreneurial candidates who apply to KOSGEB in Izmir and Manisa provinces. Data were collected by applying questionnaires before and after entrepreneurship training to the candidates. The main objective of the study is to demonstrate the effects of KOSGEB entrepreneurship trainings on entrepreneurial candidates' entrepreneurial trends and their sub-factors. Whether the entrepreneurial tendency and sub-factors differ according to some demographic characteristics before and after training has been tested and the satisfaction of the entrepreneurial candidates from education has been evaluated. At the end of the study, it was found that entrepreneurial tendencies and sub-factors differed significantly according to some demographic characteristics. In addition, it has been observed that entrepreneurship trainings affect entrepreneurship tendencies and sub-factors at certain rates.