İslam sanatında 16.yüzyıla kadar Ulu Cami geleneği
The tradation of grand mosque in islamic art up to 16th century
- Tez No: 624260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kutsal, İbadet Mekânı, İslamiyet, Kâbe, Namaz, Cuma, Mescit, Ulu Cami, Sacred, Religion, Place of Worship, Islam, Kaaba, Masjid, Great Mosgue
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 711
Özet
İnsanlık tarihi boyunca din ve inanç sistemi hayatın önemli bir parçası olmuştur. Dünya dinler tarihinde var olan politeist dinlerden monoteist dinlere kadar bütün dinlerde bir kutsal mekân bulunmaktadır. İlahi dinlerin sonuncusu olan ve Hz. Muhammed'in tebliğ ettiği İslam dininin farz kıldığı namaz ibadetini Müslümanlar en kutsal mekânı olan Kâbe'ye yönelerek gerçekleştirmektedir. Bu ibadetin gerçekleştirildiği ibadet merkezi olan camiler ilk olarak Hz. Muhammed'in evinin bir parçası olarak inşa edilmiş aynı zamanda bir devlet kurumu vazifesi görmüştür. Allah'ın evi olarak da bilinen bu camiler İslamiyetin yayılması ile birlikte anıtsal ölçülere ulaşmıştır. Cuma namazının tek bir camide kılınması anlayışı bu camilerin şekillenmesinde önemli rol oynamış ve şehirde bir ulu cami kimlğinin oluşmasını sağlamıştır. Şehrin en büyük en eski camisi, ulu cami, mescid-i Cuma, cami kebir, orta cami, merkez cami gibi isimlerle adlandırılmıştır. İktidarı ele geçiren ve İslamiyeti kabul eden milletler tarafından Arap yarımadasında oluşmaya başlayan ulu cami geleneği Kuzey Afrika'dan Endülüs'e, Irak ve İran'dan Hindistan'a, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada devam ettirilmiştir. Temelde ilk İslam mescidi olan Mescidi Nebevi'nin kurulum şemasına sadık kalınarak İslam coğrafyasında farklı tipte birçok anıtsal Ulu Cami inşa edilmiştir. Tüm İslam Devletleri kendi mimari üslupları ile anıtsal nitelikte camilerini inşa etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Throught the history of humanity, religion and belief system has been an important part of life. There is a sacred place in all religions from the polytheist religions that existed in the history of world religions to the monotheist religions. The last of the divine religions and the prophet, the prayer worship which Muhammed preached by the İslamic religionis carried out by the Muslims to the most sacred place, the Kabaa. The mosque which is the center of worship where this worship was performed, was firstly founded it was built as part of Muhammad's house and also served as the state institution. These mosques, also known as the house of Allah, have reached monumental dimensions with the spread of İslam. The conception of making Friday prayer in a single mosque has played in a important role in a shaping these mosques and has greated a great mosque identity in the city. The city'largest and oldest mosque the grand mosque, Masjid-i Cuma, mosque kebir, middle mosque, the central mosque is named by such names. Great mosque tradation that began the from in the Arabian peninsula by nations that took powerand accepted İslam North Africa to Andalusia, Irak and Iran to Indıa, Central Asia to Anatolia has continued in a wide geography. In accordance with the founding scheme of Masjid Nebevi which is basically the first Islamıc masjid many monumental grand mosques of different types have been built in Islamic geography. All Islamic states built their own monumental mosques with their unique architectural style.