Tipografinin plastik değer olarak kullanımı
Use of typography as plastic value
- Tez No: 624261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHAMMET TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Sanat, Matbaa, Kaligrafi, Grafik, Tipografi, Writing, Art, Printing, Calligraphy, Graphics, Typography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yazmak insanın yapmış olduğu en büyük ve belki de en önemli buluşu olmuştur. Çünkü yazı kaydeder, bellek oluşturur ve insanı diğer varlıklardan ayırır, ayrıcalıklı kılar. Şu anki bulgulara göre ilkyazı örnekleri MÖ 3500'ler de Mezopotamya da Sümer tabletlerinde kullanılmıştır. Yazmak muhasebecilik ile beraber ortaya çıkmış bir ihtiyaçtır ve muhasebe kayıtları Mezopotamta, Mısır, Çin ve Merkezi Amerika yazılarında belirgin şekilde görülmektedir. Mezopotamya şehir devletlerinde ticaret ve idare etme karmaşık bir hal aldığı dönemlerde kanunların ve alış veriş senetlerinin kalıcı bir hale gelmesini sağlamak amacıyla bütün bunları kalıcı hale getirecek bir sistem olarak yazıyı icat etmişlerdir. Matbaa günümüzde çok önemli bir konuma sahiptir. Matbaanın mantığında baskı tekniklerinin ilk uygulandığı yer olarak Çin gösterilir. İlk olarak MS 1. ve 2. yüzyılda ahşap oymalarla yapılan baskılar daha sonra yine ahşap harflerin dizilerek yazı oluşturulmasına evrilmiştir. Çin'den Japonya ve Kore gibi çevre ülkelere yayılan matbaanın bugünkü hale evrilmesinde en büyük katkıyı 1400 lerde Alman Gutenberg gerçekleştirmiştir. Modern matbaanın babası olarak anılan Gutenberg uzakdoğuya göre daha küçük metal harflerle daha hızlı baskı yapma olanağını geliştirerek bu anlamda önemli bir devrime imza atmıştır. Yazıyı bir sanata dönüştüren yazı ustaları her kültürde karşımıza çıkmaktadır. Modern çağda ise yazı estetiği ile birlikte Tipografi kavramıyla da tanışırız. Bu genel olarak tasarımcıların ilgi alanı olan yazı düzenleme sanatıdır. Yazdığımız yazı için seçilen şekil, bunun düzenlenmesi, bölümlere ayrılması, rengi ve tasarımının konusu oldukça önemlidir. Tipografi çağdaş kullanımında oldukça kapsamlı ve geniş bir V yelpazeye sahiptir. Bunlara örnek verecek olursak vitrin tipografisi, elbise, endüstriyel ürünlerde ev araç gereçleri, kalemler, saatler, dijitalleşen dünyada cep telefonları, bilgisayar oyunları, el yazısı ve kaligrafi gibi becerileri sayabiliriz. Kısaca sanatsal ve görsel düzenleme olan tipografi bir tasarım dili anlayışıdır. Günümüz web sitelerinde, reklamlarda, bize sunulan her türlü içerikte ikna edici bir mesajın bulunması şarttır. Bu şartın sağlanmasında da tipografi vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada yukardaki bilgiler çerçevesinde yazının bir sanat nesnesine dönüştürülme sürecini ve bu eserler üzerinde yapılacak değerlendirmelere yer verilmektedir. Özellikle günümüz grafikerlerinin tipografiyi yazının ötesinde sanatsal bir dile dönüştürmeleri incelenerek grafik ve sanat arasındaki bağ sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Writing is one of the greatest and perhaps the most important discoveries of man. Because writing saves and creates memory and separates people from other beings, makes them privileged. According to the current findings, first literary samples were used in Sumerian tablets in Mesopotamia in 3500 BC. Writing is an emerging need with accountancy, and accounting records are evident in Mesopotamian, Egyptian, Chinese and Central American writings. They have invented writing as a system that will make all of this permanent, in order to ensure that the laws and promissory notes become permanent in the times of trade and administration in Mesopotamian city-states. The printing house has a very important position today. In the logic of the printing press, China is the first place where printing techniques are applied. Firstly, the prints made with wood carvings in the 1st and 2nd centuries AD then evolved into the writing of the wooden letters. In the 1400s, German Gutenberg made the biggest contribution to the evolution of the printing press from China to Japan and Korea. Gutenberg, known as the father of the modern printing house, has developed an opportunity to print faster with smaller metal letters than the Far East and has achieved an important revolution in this sense. Writing masters who turn writing into an art can be seen in every culture. In the modern era, we also meet the concept of typography with the aesthetics of writing. This is the art of writing, which is of general interest to designers. The shape, the arrangement, the division, the color and the design of this article are very important. Typography has a comprehensive and wide range in contemporary use. To give an example, we can showcase typography, clothes, and household goods in industrial VII products, pens, clocks, and mobile phones in the digitalizing world, computer games, handwriting and calligraphy. In short, typography which is artistic and visual arrangement is an understanding of design language. Today's websites, advertisements, and any content that is presented to us must contain a convincing message. Typography is an indispensable element in meeting this requirement. In this study, the process of transforming writing into an art object and evaluations on these works are given. In particular, the relationship between graphic and art is questioned by examining the transformation of typography by contemporary graphic designers into an artistic language beyond writing.