Ürün yaşam döngüsü yönetimi perspektifinden döngüsel ekonomi
Circular economics from the perspective of product lifecycle management
  1. Tez No: 624271
  2. Yazar: BİLGE ÜÇOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜSTEM BARIŞ YEŞİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel Ekonomi, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi, PLM, Geri Dönüşüm, Circular Economy, Product Life Cycle Management, PLM, Recycling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM), şirketlerin küresel pazarda rekabet edebilmeleri için bir ihtiyaç haline gelmiştir. PLM, en iyi kalitede üretim için en az zaman ve maliyetle işbirliği içinde çalışmanın bir gereğidir. Döngüsel ekonomi kullanımdan sonraki imha sürecinin yerine dönüşümü ve yeniden dönüşümü ifade eden bir anlayıştır. Döngüsel ekonomi, yeni ürün oluşturmak için sürekli olarak yeni hammaddeleri kullanmaya ve artık ihtiyaç duyulmadığında bunları elden çıkarmaya dayanan eski doğrusal ekonomi modelinden kopuştur. Döngüsel ekonomi kavramı hem sürdürülebilirlik hem de kârlılığını artırmak isteyen şirketler için giderek daha popüler hale gelmektedir. PLM sistemleri, döngüsel bir modele geçmek isteyen şirketler için önemli ölçüde yardım sağlayabilir. Bir PLM sistemi, bir ürünün yaşam döngüsünü döngüsel bir şekilde yönetmek için en iyi çözüm olabilir. Geniş bir işletme konsepti olarak PLM, ürün ve bilgi akışları gibi yaşam döngüsü aşamalarında ürün hakkında bilgi sağlayabilir. PLM bugün şirketlerin Yaşam Döngüsü süreçlerini kolaylaştırmak için kullanılmaktadır ancak şirketler döngüsel ekonomi ile yeni bilgi ve şeffaflık taleplerini takip etmektedir. PLM'nin bu süreçler döngüsel olanlara dönüştüğünde kullanılacak kritik bir araç olabileceği iddia edilebilir. Örneğin, bu, şirketlerin imalat sürecinin daha erken bir aşamasında daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmak için hangi malzemelerin tekrar kullanılabilir olduğu hakkında genel bir bakış içerebilir. Bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında PLM ve döngüsel ekonomi hakkında literatür çalışmaları yapılıp, mevcut uygulamalar incelenip son aşamada şirket çalışanlarına yönelik olarak PLM ve döngüsel ekonomi konuları hakkında anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları yorumlanıp öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
PLM has become a necessity for companies to be competitive in the global market. PLM is the requirement of working in cooperation with minimum time and cost, for the best quality products. A circular economy is an approach of declaring cycling and recycling instead of disposal after use. A circular economy is a disengagement from the old model of economics which relies on the continuous use of new raw materials to create new products and disposal of them when they are no longer needed. The circular economy is becoming popular not only for companies that demand to increase their profitability but also for companies that demand to increase their sustainability. PLM systems will support the companies considerably that desires to go for a circular economy model. PLM systems will be the best solution for managing the life cycle of a product in a circular manner. As a broad business system, PLM can provide information about the product on life cycle stages such as product and information flow. PLM is used to ease the periods of the life cycle in the companies however companies follow the new information and transparency demands by the circular economy. It can be claimed that PLM is a critical tool that can be used when these cycles transformed into circular ones. For example, it can include a general view about the reusability of the material in question in order to help the companies to make a better decision on earlier phases of the production process. Within the scope of this master thesis literature review on PLM and circular economy has been done and current applications are examined and at the last stage, a survey study about PLM and circular economy has been done to the company employees. The results of the survey are interpreted and stated.