The investigation of the effects of velocity dependent potential in the solution of wave equation
Hıza bağlı potansiyellerin dalga denklemleri üzerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 624291
  2. Yazar: YILDIZ BERK ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER OLĞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hıza bağlı Potansiyeller, Analitik çözüm, Nümerik Çözüm, Nikiforov-Uvarov Method, Velocity-Dependent Potentials, Analytical Solution, Numerical Solution, Nikiforov-Uvarov Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET HIZA BAĞLI POTANSİYELLERİN DALGA DENKLEMLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BERK ATEŞ, Yıldız Doktora Tezi, Fizik Mühendisliği Danışman: Prof. Dr. Eser OLĞAR Şubat 2020 88 sayfa Bu tez çalışmasında, Schrödinger dalga denkleminin farklı fiziksel potansiyeller için çözümünü elde etmek için, hıza bağlı potansiyelin etkisi dikkate alındı. Form faktörü ε(r)=γρ_0,ε(r)=γr ve ε(r)=γr^2 gibi üç farklı durumda seçerek hıza bağlı potansiyel heaplandı ve herhangi bir kuantum durumuna karşılık gelen enerji özdeğerleri ve özfoksiyonları elde edilmiştir. Tüm hesaplamalar boyunca, yaygın olarak kullanılan Nikiforov-Uvarov metodu kullanılmıştır. Form faktörü γ=0 olarak alındığında elde edilen sonuçlar, hıza bağlı olmayan potansiyel formuna indirgenerek literatürle iyi uyum içerisinde olduğu görüldü. Enerji değişimleri kuantum sayıları n ve l ye göre tablo ve grafik haline getirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF VELOCITY DEPENDENT POTENTIAL IN THE SOLUTION OF WAVE EQUATION BERK ATEŞ, Yıldız Ph.D in Engineering Physics Supervisor: Prof. Dr. Eser OLĞAR February 2020 88 pages In this thesis, the effect of the velocity-dependent potential is taken into consideration in order to obtain the solution of Schrödinger equation (SE) for different physical potentials. By choosing form factors as three different cases such as ε(r)=γρ_0,ε(r)=γr and ε(r)=γr^2, the velocity-dependent potential is determined and the energy eigenvalues and eigenfunction are obtained for any quantum numbers n and l. During all calculations, the well-known method Nikiforov-Uvarov (NU) method is used. It is seen that by taking γ=0, the obtained results are reduced to results of velocity-independent potential case which are in good agreement with those of in literature. The variations of energy eigenvalues are tabulated and graphed with respect to quantum numbers n and l.